Geen categorie

Toespraak Martin Luther King komt naar De Nieuwe Kerk

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

De Nieuwe Kerk in Amsterdam toont vanaf 16 september een door Martin Luther King geschreven en uitgetypte toespraak uit september 1962. Het document is een van vijf iconische objecten in de tentoonstelling We Have a Dream. Gandhi, King, Mandela.

Martin Luther King, Hulton Archive / Agence France Presse / Contributor / Getty Images, 1963.

In de speech ging King onder meer in op de afschaffing van de slavernij in Amerika. Hij sprak bij het Rockefeller-jubileumdiner ter herdenking van de historische Proclamation of Emancipation (emancipatieproclamatie) van honderd jaar eerder, waarmee president Abraham Lincoln de slavernij afschafte. Een facsimile van de Proclamation of Emancipation komt eveneens naar De Nieuwe Kerk.

Ook van Nelson Mandela en Mahatma Gandhi zijn bijzondere objecten te zien. Zoals een uitgave van het verzamelde werk van William Shakespeare. Een medegevangene van Mandela op Robbeneiland had die binnengesmokkeld als een bijbel, gevat in de kaft van een heilig hindoeïstisch boek. Het bevat persoonlijke aantekeningen van Mandela, zoals bij Julius Caesars uitspraak “de lafaard sterft meermaals voor zijn dood. De dappere proeft de dood slechts één keer”.

William Shakespeare, The Complete Works. Bruikleen van: Sonny Venkatrathnam, medegevangene van Nelson Mandela.

Van Gandhi komt onder andere zijn spinnewiel, dat hij gebruikte om zijn eigen kleding te maken. Hij streed voor India’s onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk en zag zelfgesponnen textiel (khadi) als een van de manieren om dat vreedzaam te bereiken. Eind jaren twintig riep hij iedere Indiër op om zelfgemaakte kleding te dragen, wat massale navolging kreeg en het Britse monopolie deed breken.

We Have a Dream is een tentoonstelling over Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela, drie wereldberoemde personen die grote invloed hadden op de geschiedenis van de twintigste eeuw. Gewone mensen die uitgroeiden tot leiders van grote bewegingen tegen rassendiscriminatie en sociale ongelijkheid. Alle drie werden wereldwijde rolmodellen, maar riepen ook felle kritiek en tegenstand op. Twee van hen werden vermoord om hun opvattingen en activisme. De derde, Mandela, zat 26 jaar in de gevangenis.

Het publiek stapt in hun wereld, met het onrecht naast de hoop, de grote historische momenten en hun persoonlijke weg daarheen. De bezoekers ervaren van dichtbij hoe persoonlijke idealen de wereld kunnen veranderen. Ook maken ze kennis met de wereldverbeteraars van nu en morgen.

We Have a Dream. Gandhi, King, Mandela, 16 september 2017 tot en met 4 februari 2018 In De Nieuwe Kerk, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share