Exposities

Gustav Klimt komend najaar in Van Gogh Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Het Van Gogh Museum presenteert vanaf 7 oktober een grote tentoonstelling over Gustav Klimt. De Oostenrijkse kunstenaar werd wereldberoemd met zijn schilderijen met goud en decoratieve ornamenten en zijn afbeeldingen van sterke vrouwen. De expositie toont Het werk van Klimt naast dat van zijn inspiratiebronnen, onder wie Vincent van Gogh.

Gustav Klimt, Waterslangen II, 1904/1906-07, privécollectie, Courtesy of HomeArt.

Volgens het museum is het de eerste keer dat in Nederland zo’n groots opgezet museaal overzicht van het werk van Klimt te zien is. Iconische topstukken van over de hele wereld komen naar Amsterdam, waaronder Waterslangen II. Dat werk uit 1904 is dan voor het eerst sinds de jaren zestig weer in het openbaar te bewonderen.

Ook andere schilderijen die vanwege hun populariteit amper worden uitgeleend maken deel uit van de expositie. Zoals Judith waarin Klimt de Bijbelse Judith naar zijn eigen tijd bracht, sensueel en badend in het goud. Ook De bruid, dat nog onvoltooid op de ezel stond toen de kunstenaar in 1918 stierf, is te zien, evenals het beroemde portret van Klimts geliefde muze Emilie Flöge.

De tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar de turbulente tijd waarin Klimt leefde en toont het verloop van zijn carrière. Ook de verhalen achter en de personen óp de schilderijen spelen een rol.

Het Van Gogh Museum maakt de tentoonstelling in samenwerking met Österreichische Galerie Belvedere in Wenen. Na afloop reist ze door naar dat museum.

Golden Boy Gustav Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse…, 7 oktober 2022 t/m 8 januari 2023 in het Van Gogh Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %
Share