Exposities

Kunst kijken met een magneet

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

Is het staal of toch klei? Met behulp van een magneet kunnen bezoekers aan de expositie Coalesce in Artichoque Art Gallery in Maastricht antwoord krijgen op die vraag. Alle werken in de gezamenlijke tentoonstelling van beeldend kunstenaars Paul Odekerken en Fabian von Spreckelsen zijn gemaakt van keramiek en cortenstaal. Coalesce opent zaterdag 25 juni.

Paul Odekerken, Object Structuur.

Als liefhebber van texturen, structuren en kleuren maakt beeldend kunstenaar Paul Odekerken (1952) voornamelijk werken van keramiek. “Ik werk vanuit het materiaal dat ik letterlijk en figuurlijk naar mijn hand zet”, vertelt hij. Het dicteert mij een bepaalde vorm, die de kijker moet aanzetten tot denken en voelen. Het is mijn ambitie om mooie dingen te maken, die weerklank vinden bij de aanschouwer. Sommige ervaringen kan ik niet in woorden uitdrukken, alleen in beelden. Dat beeld moet een primair gevoel in mij oproepen, een confrontatie met mezelf. Visualisatie als archetype. Als ik mijn werk zou moeten omschrijven dan is dat: suggestief-abstract, waarbij de fantasie van de kijker wordt geprikkeld om zelf vormen te ontdekken.”

Staal is het materiaal waarmee de in Limburg woonachtige Duitse kunstenaar Fabian von Spreckelsen (1983) creaties maakt. Creaties waarvoor hij zijn inspiratie vindt in de natuur. Zijn vader, bioloog van beroep, liet hem al van jongs af aan de wonderbaarlijke wereld van levende organismen ontdekken. Sindsdien vormt de relatie en interactie tussen de geconstrueerde omgeving en de ongecultiveerde natuur een blijvend interessegebied.

“Ik ben gefascineerd door de verbintenissen tussen ons mensen en de structuren in de natuur om ons heen”, aldus Von Spreckelsen. “In mijn werk interpreteer ik de natuur vooral als een oerkracht, die eerder respect afdwingt dan bescherming zoekt. Dit resulteert in werken die de krachtlijnen van flora en fauna omzetten in abstracte geometrie, met zowel de kracht als de schoonheid van de natuur in zijn simpelste vorm, soms geabstraheerd tot de grens van herkenning.”

Werk van Fabian von Spreckelsen.

Tijdens zijn studie ontdekte hij de fascinatie voor metaal. Niet alleen de kracht, maar ook de zachtheid van deze werkstof spreken hem tot op heden enorm aan. Von Spreckelsen heeft door de jaren heen veel beelden van voornamelijk dieren gemaakt. Van een haas tot een enorme walvis. Bij de afwerking van zijn beelden speelt de patina een grote rol, die de toeschouwer vaak in verwarring brengt over het materiaal waarvan de beelden gemaakt zijn. Niet zelden denken ze dat die van hout zijn. Zo ontstaat een spanningsveld tussen het beeld en de toeschouwer.

Coalesce, 25 juni t/m 3 september in Artichoque Art, Brusselsestraat 51, Maastricht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share