Exposities

Privat-Livemont in Steendrukmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Liefhebber van grafiek en art nouveau kunnen nog de hele maand terecht in het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard. Daar is een tentoonstelling te zien over de Privat-Livemont. Voor het eerst in honderd jaar toont een Nederlands museum weer een overzicht van het lithografische werk van deze Belgische kunstenaar.

Privat-Livemont, Bitter Oriental, 1897, Nederlands Steendrukmuseum.

Privat-Livemont (1861-1936) was één van de meest productieve grafische kunstenaars van België. Hij brak in 1896 door met zijn beroemde reclameaffiche voor het Belgische absintmerk Absinthe Robette. Ondanks de populariteit van zijn werk, is zijn oeuvre niet lang na zijn overlijden versnipperd geraakt. Daarom duurde het een hele tijd voordat er weer een expositie over hem kon worden samengesteld.

De litho’s van Privat-Livemont worden vaak in één adem genoemd met zijn prominente tijdgenoot Alphonse Mucha. Beiden idealiseerden de vrouw en maakten werk in een decoratieve stijl. Volgens sommigen werd de Belg geïnspireerd door zijn Tsjechische collega, die vanaf 1887 net als Privat-Livemont in Parijs verbleef. Dat is echter onwaarschijnlijk Privat-Livemont al affiches maakte voor Mucha dat deed.

Vanwege de gelijkenissen gaat het Nederlands Steendrukmuseum wel dieper in op het verband tussen beide innovatieve kunstenaars.

Privat-Livemont, meester van de Belgische art nouveau, t/m 31 juli in het Nederlands Steendrukmuseum, Valkenswaard

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share