Exposities

Catharijneconvent komt met tentoonstelling over gospel

0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

Museum Catharijneconvent duikt later dit jaar in  de wereld van gospelmuziek. De tentoonstelling Gospel. Muzikale reis van kracht en hoop vertelt het verhaal  van deze invloedrijke muziekstroming.

De tentoonstelling neemt de bezoeker mee langs de muziek, lifestyle en boodschap van gospel. Dit doet ze aan de hand van historische video- en audiofragmenten, interviews en concerten van beroemde gospelartiesten en uiteenlopende objecten, zoals de zogenoemde Slave Bible, de toga van Martin Luther King en een van de eerste Hammond-orgels.

Sinfonia Maritiem Concert, 3 september 2021. Foto: Marco De Swart.

Museum Catharijneconvent toont de oorsprong van gospel binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap en de weg die het muziekgenre aflegde van de kerk in de Verenigde Staten naar de populaire cultuur. Hoewel gospel zelf in de eerste helft van de twintigste eeuw ontstaat zijn de liederen veel ouder. In Gospel reist de bezoeker naar het slavernijverleden, naar de bakermat van gospel: spirituals. Later, in de burgerrechtenbeweging, werden de liederen als krachtig geweldloos middel ingezet in de strijd voor gelijke rechten voor de zwarte bevolking in de Verenigde Staten. Wereldwijd is gospel verbonden met de emancipatie en hoop van de zwarte bevolking in Amerika.

Ook in Nederland leeft gospel, zowel in kerken als in populaire cultuur. In nieuwe initiatieven zoals het muzikale televisieprogramma Amazing Grace van de EO, of de speelfilm Respect, over Aretha Franklin. En ook gevestigde artiesten als Giovanca Ostiana, Berget Lewis, Elvis E en Dwight Dissels vinden hun inspiratie in de gospelliederen. En ook de vele gospelkoren in ons land laten het publiek kennismaken met deze muziek. Dagelijks en in het bijzonder op zondag klinkt gospel in vele kerken en daarbuiten.

Zangeres Shirma Rouse is mede-samensteller van de expositie. Samen met Rianneke van der Houwen, conservator Nederlands protestantisme van Museum Catharijneconvent, heeft zij het verhaal voor de tentoonstelling bedacht en uitgewerkt. Bij Rouse zit gospel in het bloed. Sinds haar vroegste jeugd, toen ze door haar oma, die Hammond-organiste was, mee werd genomen naar de kerk, zingt zij gospel. Als ambassadeur voor gospel in Nederland is ze in 2022 als coach betrokken bij het EO-televisieprogramma Amazing Grace.

Een muziektentoonstelling kan niet zonder livemuziek, vindt Museum Catharijneconvent. In samenwerking met het Gospelfestival Amsterdam en TivoliVredenburg presenteert het museum liveconcerten met onder anderen Shirma Rouse, een gospelkorenavond en een Martin Luther Kingday-special. Met verschillende bioscopen stelt het museum tevens een filmprogramma samen over gospel.

Gospel. Muzikale reis van kracht en hoop, 30 september 2022 t/m 10 april 2023 in Museum Catharijneconvent, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share