Nieuws

De Vaandeldrager op bezoek in de gezonde stad

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

De Vaandeldrager van Rembrandt is gearriveerd in Utrecht. Het Centraal Museum is de tweede halte tijdens zijn twaalf maanden durende rondreis door Nederland. Vanaf vandaag is het daar een maand te zien.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Op 21 januari van dit jaar kocht de Nederlandse staat dit schilderij uit 1636 voor het Rijksmuseum voor 175 miljoen euro. Het Rijk telde 150 miljoen euro neer en het Rijksmuseum, Vereniging Rembrandt en de Vriendenloterij droegen de resterende 25 miljoen bij. De verkoper was de Franse familie Rotschild. Rembrandts portretten van Marten en Oopjen, die Nederland in 2016 samen met Frankrijk kocht voor 160 miljoen euro, waren ook in het bezit van die familie.

Rembrandt van Rijn, De Vaandeldrager, 1636, Rijksmuseum.
Leest u de site graag en heeft u wel een zakcentje over voor een arme schrijver? Klik dan op de knop ‘doneren’.De aankoop van De Vaandeldrager is niet onomstreden. Het betalen van 175 miljoen euro voor één schilderij zou in een tijd van crisis niet verantwoord zijn. Kunsthistorica Wieteke van Zeil schreef bijvoorbeeld in de Volkskrant: “Het is crisis. Om 175 miljoen vrij te maken op dit moment van maatschappelijke nood, met hulp van een demissionair kabinet, getuigt van een grote toondoofheid voor de werkelijkheid in de cultuursector.”

Het schilderij toont een man – wellicht Rembrandt zelf – die, zoals de titel al doet vermoeden een vaandel bij zich heeft. Hij draagt overigens geen zeventiende-eeuws kostuum, maar een fantasie-outfit, grotendeels gebaseerd op de zestiende-eeuwse mode van landsknechten. Wel oogt de kleding zeer kostbaar en luxueus.

Voordat De Vaandeldrager volgend jaar een permanente plek krijgt op de Eregealerij van het Rijksmuseum reist het gedurende twaalf maanden langs twaalf museum in de twaalf provincies. In Utrecht is het schilderij tijdelijk onderdeel van de tentoonstelling De gezonde stad, die vandaag opende. Deze gaat over het leven in de stad in vroegere tijden.  Om zoveel mogelijk bezoekers de kans te geven het werk te bewonderen, is het museum vandaag en op 6 juni gratis toegankelijk.

Lees ook: De Vaandeldrager op tournee door Nederland

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share