Geen categorie

De Vaandeldrager op tournee door Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second
Rembrandt van Rijn, De Vaandeldrager, 1636, Rijksmuseum.

Het recent aangekocht schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt gaat vanaf mei op tournee langs musea in alle provincies. Het Fries Museum in Leeuwarden bijt het spits af.

De Nederlandse Staat kocht De Vaandeldrager uit 1636 eind januari 2022. Het schilderij kostte 175 miljoen euro. Het Rijk telde 150 miljoen euro neer en het Rijksmuseum, Vereniging Rembrandt en de Vriendenloterij droegen de resterende 25 miljoen bij.

De Staat kocht het schilderij van de Franse familie Rotschild. Rembrandts portretten van Marten en Oopjen, die Nederland in 2016 samen met Frankrijk kocht voor 160 miljoen euro, waren ook in het bezit van die familie.

Dankzij samenwerking van twaalf musea reist De Vaandeldrager reist vanaf mei twaalf maanden door de twaalf provincies. Zo krijgen zoveel mogelijk mensen de kans het schilderij te zien. Het Fries Museum krijgt de primeur. Daar is het in mei te zien. Het schilderij krijgt daarna steeds drie weken een plek in een ander museum. Elk museum biedt gedurende die weken minimaal één dag gratis toegang. Na de rondreis is De Vaandeldrager blijvend te bewonderen op de Eregalerij van het Rijksmuseum.De volgende musea krijgen De Vaandeldrager tijdelijk op bezoek:

Mei 2022: Fries Museum in Leeuwarden
Juni 2022: Centraal Museum in Utrecht
Juli 2022: Stedelijk Museum Alkmaar
Augustus 2022 Drents Museum in Assen
September 2022: Kunstlinie in Almere
Oktober 2022: Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch
November 2022: Mauritshuis in Den Haag
December 2022: Rijksmuseum Twenthe in Enschede
Januari 2023: Museum Arnhem in Arnhem
Februari 2023: Zeeuws Museum in Middelburg
Maart 2023: Bonnefantenmuseum in Maastricht
April 2023: Groninger Museum in Groningen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share