Geen categorie

Vincent van Gogh krijgt kerk

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Nieuws

Ooit wilde hij predikant worden, dus wellicht zou Vincent van Gogh het wel kunnen waarderen dat hij een eigen kerk krijgt. De voormalige kerk in Etten wordt een plek die geheel in het teken staat van de wereldberoemde kunstenaar. Dat meldt Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur op haar website.

Artist impression van de inrichting van de Van Gogh Kerk van Experiencebureau DST uit Baarn.

 

De stichting is de initiatiefnemer van de Van Gogh Kerk. De voormalige kerk is nauw verbonden met Van Gogh. Zijn vader was er dominee en zelf kwam hij er ook vaak. Deze plek, tegenwoordig vooral in gebruik als raadzaal en trouwlocatie, gaat plaats bieden aan een uitgebreide expositie over de band van de schilder met Etten.

Hij was vele malen in deze Brabantse plaats. Zo logeerde hij er in 1876, 1878 en 1880 bij zijn ouders. In 1881 woonde hij van april tot december bij zijn ouders in de niet meer bestaande pastorie achter de kerk. Toen begon hij verwoed te oefenen op zijn vaardigheden als tekenaar.

Van Goghs Ettense periode wordt vanaf 20 december in de kerk belicht. Van zijn liefde voor de Brabantse natuur en het boerenleven, via zijn onbeantwoorde hartstochtelijke liefde voor nicht Kee Vos tot zijn stormachtig vertrek vlak voor kerst 1881 na een hevige ruzie met zijn vader. De bezoekers kunnen deze episodes op diverse manieren beleven: via kleurrijke impressies op de raampartijen van de kerk, audiovisuele producties, rijk geïllustreerde verhaalpanelen en vitrines met historische objecten en documenten.

Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur verwacht veel bezoekers, aldus voorzitter Lex Besselink. “Nu hebben we een bescheiden informatiecentrum in de voormalige kosterswoning. Straks bieden we een boeiende tentoonstelling die de emoties niet onberoerd laat. En dat in een monumentaal kerkgebouw. Bovendien staat Van Gogh volgend jaar enorm in de belangstelling vanwege het internationale themajaar Van Gogh 2015. Het kan niet anders of we krijgen het druk volgend jaar.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Vincent van Gogh krijgt kerk

Comments are closed.