Geen categorie

Noordelijk Scheepvaartmuseum krijgt compleet beschilderd plafond

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second
Detail van het plafond.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen heeft een beschilderd plafond gekregen. Het stamt uit een pand aan de Herestraat 42 in die stad en werd vorig jaar tijdens bouwwerkzaamheden ontdekt.

De schildering is in 1637 aangebracht in de voorkamer in opdracht van de toenmalige bewoner, de militaire officier Bernard Entens. Een jaar later zou hij trouwen met Catharina Alberda. Volgens het museum zou het daarom een exclusief bruidscadeau kunnen zijn. De beschildering bestaat uit bloemen, vruchten en diverse vogels.

Dit soort schilderingen zijn bijzonder zeldzaam in Nederland en dat is in de stad Groningen niet anders. “Een compleet beschilderd plafond uit de eerste helft van de zeventiende eeuw is sowieso zeldzaam, maar deze is bovendien gedateerd, lijkt puntgaaf en erg verfijnd”, aldus Eloy Koldewij, senior interieurspecialist bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

“Ik verwacht dat de bruine achtergrondkleur wellicht iets kleuriger was. Ook zou het me niet verbazen als sommige van de oranjeachtige ornamenten in feite bladgoud zijn.”

Het gehele, rijkelijk versierde plafond is in de toekomst permanent te bewonderen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het museum verbreedt zich de komende jaren van maritiem naar meer algemeen historisch museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share