Geen categorie

Marten en Oopjen als Playmobil

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Marten Soolmans en Oopjen Coppit hingen in 2016 drie maanden in de eregalerie van het Rijksmuseum. Daarna verhuisde het door Rembrandt geschilderde echtpaar naar het restauratieatelier. Vanaf 8 maart zijn ze, opgefrist en wel, weer te zien, in de tentoonstelling High Society. Ter gelegenheid daarvan zijn Marten en Oopjen dan ook verkrijgbaar als Playmobilfiguurtjes.

De eerste 250 exemplaren gingen de afgelopen dagen al in de online voorverkoop en waren in ras tempo uitverkocht. De set bestaat uit twee miniatuurfiguren van Marten Soolmans en Oopjen Coppit, compleet met waaier.

 

De Playmobilcollectie van het Rijksmuseum bestaat inmiddels uit drie sets. Eerder traden Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh uit de Nachtwacht en Vermeers Melkmeisje al toe tot de wonderlijke wereld van het iconische Duitse speelgoedmerk.

Marten Oopjen als Playmobilfiguren.

De originele Marten en Oopjen zijn sinds begin 2016 gezamenlijk eigendom van het Rijksmuseum en het Louvre. De portretten zijn om en om in beide musea te zien. De komende jaren hangen ze in het Rijks.

Marten Soolmans was de zoon van een rijke Vlaamse immigrant, die in Amsterdam een succesvolle suikerraffinaderij bezat. Zelfverzekerd poseerde hij in 1634 voor Rembrandt, toen een van de meest gevraagde portretschilders van Amsterdam. Door zijn uitbundige kostuum, met duur kant en enorme rozetten op de schoenen, noemden ze hem in de negentiende eeuw een dandy.

Zijn vrouw Oopjen Coppit kwam uit een echte Amsterdamse familie die behoorde tot een kleine groep machthebbers. De grootvader van Oopjen was rijk geworden met de handel in graan en buskruit. Oopjen was minder modern gekleed dan Marten, maar liet met haar zwarte zijden jurk en sieraden wel haar rijkdom zien.

Vanaf 8 maart schitteren ze tussen andere leden van de elite in de tentoonstelling High Society. Ook die zijn stuk voor stuk levensgroot en ten voeten uit geportretteerd door beroemde kunstenaars.

High Society, 8 maart t/m 3 juni in het Rijksmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share