Geen categorie

Johannes Vermeer Prijs 2014 naar Irma Boom

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Nieuws

Grafisch ontwerper Irma Boom heeft de Johannes Vermeer Prijs 2014 gekregen. Minister van Cultuur Jet Bussemaker reikte de prijs gisteren aan haar uit in het Mauritshuis in Den Haag.

Boom is onderscheiden vanwege haar verdiensten op het gebied van het grafisch ontwerp. De jury prijst haar voor de artistiek opvallende en inhoudelijke manier waarmee zij boeken ontwerpt. “Door haar redactionele inbreng is elk boek uniek. Ze experimenteert en zoekt de grenzen op van het boek. Daardoor ontstijgen haar boeken stuk voor stuk het niveau van louter informatiedragers. Het zijn kleine of grotere kunstobjecten die tot lezen verleiden en verwonderen.”

Een van de boeken die Irma Boom ontwierp: Otto Treumann / Toon Lauwen, Grafisch ontwerpen in Nederland, Uitgeverij 010, Rotterdam, 1999.

Boom (1960) heeft vooral naam gemaakt met het ontwerpen van boeken. Maar zij ontwierp ook postzegels, herdenkingsmunten, jaarverslagen, affiches, logo’s en complete huisstijlen. In 2012 veroorzaakte ze ophef met haar ontwerp voor de nieuwe huisstijl van het Rijksmuseum. Er zat een duidelijke spatie tussen Rijks en museum. Het museum won er zelfs de verkiezing van de onjuiste spatie mee.

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Deze werd in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en verder te stimuleren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 100.000 euro, vooral bestemd voor de realisatie van een speciaal project. Eerdere winnaars waren operaregisseur Pierre Audi, filmmaker en beeldend kunstenaar Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas en architect en essayist Rem Koolhaas.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share