Geen categorie

Groninger Museum viert verjaardag gebouw

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Nieuws

Het Groninger Museum viert vandaag feest. Het gebouw waarin het is gehuisvest is namelijk jarig: het wordt twintig.

Door: Evert-Jan Pol

Overzicht Groninger Museum. Foto: Ralph Richter / Groninger Museum.

 

Wie het treinstation in Groningen verlaat, ziet het museum al staan. In het water, waar het een soort eiland vormt. Zijn geel-blauwe toren springt direct in het oog. Het pand – een kunstwerk op zich – is het grootste object in de museumcollectie. Het ontwerp van Alessandro Mendini is een van de opvallendste museumgebouwen van Nederland en zonder enige twijfel het kleurrijkste.

Her en der is vandaag te lezen dat het museum zelf twintig jaar oud is, maar dat klopt natuurlijk niet. Het Groninger Museum bestaat sinds 1874, al heette het oorspronkelijk Provinciaal Kabinet van Oudheden. Maar met de komst van het nieuwe gebouw kreeg het museum wel een heel ander gezicht. Honderd jaar lang, van 1894 tot 1994, was een neogotisch pand aan de Praediniussingel de toegangspoort naar de museumverzameling. Mendini’s architectonische hoogstandje lijkt in niets op zijn klassieke voorganger.

Mendinitrap. Foto: Marten de Leeuw / Groninger Museum.

 

Tot op de dag vandaag is het een spraakmakend gebouw. Mensen vinden het óf heel mooi óf oerlelijk. Ook binnen maakte het museum de afgelopen twintig jaar af en toe de tongen los. De tentoonstelling A history of Andres Serrano/A history of Sex zorgde in 1997 zelfs voor een kort geding tegen het museum. Enkele partijen, waaronder het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), wilden niet dat een affiche voor die expositie in Groningen werd opgehangen. Hierop was te zien hoe een vrouw een man in de mond plaste. De tentoonstelling omvatte meer foto’s die aanstoot konden geven. Met bijvoorbeeld afbeeldingen van mannelijke geslachten. Ongeveer 85.000 mensen bezochten het museum om de foto’s met eigen ogen te aanschouwen.

Jaarlijks trekt het rond de 200.000 bezoekers. Ondanks dit mooie aantal stond het enkele jaren geleden toch aan de rand van de afgrond. Het museum had een tekort van 4,2 miljoen euro en moest worden gered door de gemeente.

Maar vandaag is het feest. Van 10.00 tot 22.00 uur heeft iedereen gratis toegang tot het museum en de activiteiten. Er staat veel muziek op het programma. Vanavond treedt Ellen ten Damme bijvoorbeeld op, samen met het Noordpool Orkest.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share