Geen categorie

Stedelijk Museum helpt BBC in speurtocht

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Nieuws

Het Stedelijk Museum speelde een cruciale rol in een aflevering van het BBC-programma Fake or Fortune?, die gisteren werd uitgezonden. In de betreffende uitzending werd onderzocht of een schilderij waarvan gedacht werd dat het van de hand was van Eduard Vuillard (1868-1940), authentiek was of niet. De zoektocht bracht de onderzoekers onder meer naar Amsterdam.

Scenarioschrijver Keith Tutt kocht het ovale schilderij in 2007 voor een bedrag van 11.000 pond. Hij vermoedde dat het een Vuillard was, maar kon dat niet bewijzen. Het werk kwam in geen enkele catalogus over de Franse schilder voor. Om voor eens en voor altijd uitsluitsel te krijgen, vroeg hij Fake or Fortune? om hulp.

Het schilderij toont enkele dames aan een lange tafel in een restaurant. Het zou onderdeel zijn van een drieluik dat Vuillard ooit voor een Parijs restaurant zou hebben gemaakt. De onderzoekers van de BBC wisten een tekening te traceren van de interieurontwerper van het betreffende restaurant, waarop drie ovale schilderijen waren getekend. Het werk van Tutt kwam qua formaat overeen met een van de drie ovalen.

Het schilderij van Eduard Vuillard. Still uit het BBC-programma Fake or Fortune?

Forensisch onderzoek wees uit dat de gebruikte pigmenten overeenstemden met die op andere werken van Vuillard. En het gebruikte doek bleek afkomstig van de leverancier waar Vuillard zijn doeken haalde. Dit bewees echter nog niet dat het schilderij inderdaad door Vuillard was gemaakt. Dat bewijs hoopten de onderzoekers te vinden in het Stedelijk Museum. Het schilderij had daar namelijk in 1926 gehangen op een tentoonstelling.

In het archief stuitte bibliotheekmedewerker Willem van Beek op twee recensies waarop het werk tot in detail werd beschreven. Van Beek leverde uiteindelijk het bewijs waar Tutt al jaren naar zocht. Zijn schilder was inderdaad een echte Vuillard. Met een waarde van zo’n 300.000 pond.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share