Geen categorie

Hermitage Amsterdam verbreekt relatie met Rusland

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Hermitage Amsterdam heeft alle banden met de Hermitage in Sint-Petersburg verbroken. Dit doet het als reactie op de inval van Rusland in Oekraïne. Het Nederlandse museum was tot vandaag een dependance van zijn Russische naamgenoot.

BGL-Partnerdeal-20160424-Hermitage

Lang heeft Hermitage Amsterdam zich afzijdig gehouden van politieke ontwikkelingen in het Rusland van Poetin, schrijft het museum in een verklaring. “Politiek richt zich immers op de alledaagse werkelijkheid en onze oriëntatie ligt bij de kunstschatten en -stromingen die eeuwen omspannen. Door onze zorgvuldig opgebouwde banden met het State Hermitage Museum in Sint-Petersburg hadden we toegang tot een van ‘s werelds beroemdste kunstverzamelingen waaruit wij voor onze tentoonstellingen konden putten.”

“De recente aanval van Rusland op Oekraïne maakt deze afzijdigheid niet langer houdbaar. Bestuur en Raad van Toezicht hebben besloten de banden met het State Hermitage Museum te verbreken.”

Toezichthouders, bestuurder, directie en medewerkers van de Hermitage Amsterdam hebben het moeilijk met het verbreken van de band met de Hermitage Sint-Petersburg, gaat het museum verder. “De afgelopen decennia is op een harmonieuze manier met de Russische collega’s samengewerkt. Verschillen van opvatting bleken altijd overbrugbaar. Het heeft geleid tot prachtige, goed bezochte tentoonstellingen in Amsterdam. De uitdrukking ‘kunst verbindt’ karakteriseerde de relatie. Met de inval van het Russische leger in Oekraïne is een grens overschreden. Oorlog maakt alles kapot. Zo ook dertig jaar samenwerking. De Hermitage Amsterdam heeft op dit moment geen andere keuze. Zoals iedereen hopen ook wij op vrede. En op veranderingen in de toekomst in Rusland waardoor we de banden met de Hermitage Sint-Petersburg kunnen herstellen.

De tentoonstelling Russische avant-garde | Revolutie in de kunst is tot nader order gesloten.

Eerder vandaag maakte Amsterdam Museum bekend de tijdelijke verhuizing naar Hermitage Amsterdam uit te stellen. Het museum zou daar vanaf 5 maart zo’n drie jaar lang exposeren. Het eigen onderkomen ondergaat namelijk een verbouwing. Amsterdam Museum stelde de verhuizing uit omdat het vond dat de banden van Hermitage Amsterdam met Rusland onmiskenbaar aanwezig zijn. Het is niet bekend of het museum op dat besluit terugkomt nu de Hermitage de banden met Rusland heeft verbroken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share