Geen categorie

STRAAT museum komt in actie voor Oekraïne

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

STRAAT museum in Amsterdam-Noord opent vanavond zijn deuren voor een speciale actie voor Oekraïne. De opbrengst gaat in zijn geheel naar Giro 555, die geld inzamelt voor Oekraïne.

STRAAT is vandaag extra open van 18 tot 22 uur. Toegang kost 5 euro. Er wordt tevens geld ingezameld met de verkoop van werk van kunstenaar Davor Smoljan.

Davor Smoljan – Freedom (Ten of Clubs, small).

Smoljan, zelf opgegroeid in het door oorlog geteisterde Sarajevo, verkoopt prenten van kunstwerken via de museumwebsite. Davor voorziet de prints van een gele en een blauwe vingerafdruk. Het museum doneert de opbrengst van de verkochte werken volledig aan Giro 555.

“Op momenten als deze staat de street art community op, en dat is hartverwarmend om te zien”, aldus creatief directeur David Roos, creatief directeur van STRAAT. “Gisteren zijn er bijvoorbeeld twee portretten geschilderd op de buitengevel waarin aandacht wordt besteed aan Oekraïners die zijn omgekomen tijdens de oorlog. Ook de social-media-kanalen van kunstenaars staan vol met creatieve steunbetuigingen aan Oekraïne. Wij willen hier als STRAAT museum ook een bijdrage aan leveren.”

Een kunstwerk waar de boodschap van STRAAT in terugkomt is de onlangs geplaatste installatie Care Portal. Dit kunstwerk van Jad el Khoury, een rolluik vol kogelgaten, is een overblijfsel uit de Libanese Burgeroorlog. Het werk nodigt bezoekers uit om op gekleurde papiertjes helende boodschappen, gedachten en persoonlijke berichten te schrijven aan burgers in oorlogsgebieden. Vervolgens steken zij die in de kogelgaten. Langzamerhand verandert het grauwe rolluik zo in een kleurrijk panorama van hoop. Het kunstwerk zal speciaal voor deze avond blauw en geel kleuren.

STRAAT, gehuisvest op het NDSM-terrein in Amsterdam Noord, opende in oktober 2020. Het richt zich op graffiti en straatkunst. Het museum laat zien hoe een kunstbeweging, die is ontstaan vanuit illegaliteit, creativiteit en expressie, een onmiskenbare impact heeft. STRAAT organiseert solo- en groepstentoonstellingen die zowel de geschiedenis als de toekomst van straatkunst laten zien.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share