Geen categorie

Strandbeesten komen naar Delft

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Nieuws

De strandbeesten van kunstenaar Theo Jansen zijn wereldberoemd. De zichzelf voortbewegende wezens, gemaakt met onder meer plastic buizen, veroverden al Amerika en Azië. Volgende maand bezoeken ze Delft, de stad van hun geestelijk vader.

 

Theo Jansen bij een van zijn strandbeesten. Foto: Marco Zwinkels.
Theo Jansen bij een van zijn strandbeesten. Foto: Marco Zwinkels.

 

In 1990 fantaseerde Jansen (1948) al over constructies die op de kracht van de wind de duinen zouden ophogen, ter bestrijding van de zeespiegelstijging. Hij kocht een stapel buisjes en ging aan de slag. Inmiddels is de uitvinder/kunstenaar tientallen strandbeesten verder en komt hij al zoekende steeds dichter bij zijn ideaal: een nieuwe diersoort op het strand, die van de wind kan leven en na zijn dood blijft voortbestaan.

Museum Prinsenhof Delft presenteert vanaf 18 november de tentoonstelling Universum Theo Jansen – Of de wording van het strandbeest. In de eerste grote solotentoonstelling in zijn eigen stad geeft de als natuurkundige opgeleide Jansen een persoonlijk inkijkje in zijn wonderlijke wereld van vernuft en verbeelding.

Welke rol speelt natuur in zijn werk? Waar begint kunst en eindigt techniek? Aan de hand van schetsen, modellen en filmbeelden brengt het museum de ontwikkeling van Jansens oeuvre in beeld, tot aan de allernieuwste vindingen en prototypes toe.

Het blijft niet alleen bij kijken en luisteren. Bezoekers kunnen met een van de strandbeesten spelen en wandelen. En een grote stapel pvc-buizen, plakband en tie-wraps nodigt uit tot het creëren van een eigen schepsel.

Universum Theo Jansen, 18 november 2016 t/m 5 maart 2017, in Museum Prinsenhof Delft

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share