Geen categorie

‘Onontdekte parel’ in Frans Hals Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Nieuws

“Een van de mooiste museale verzamelingen ter wereld.” Zo noemt het Frans Hals Museum de collectie Hollandse meesters van het Szépmuvészeti Múzeum in Boedapest. Een selectie daaruit is komende winter te zien in Haarlem.

 

Pieter Jansz Saenredam, Interieur van de Nieuwe Kerk in Haarlem, 1653, Szépmüvészeti Múzeum, Boedapest.
Pieter Jansz Saenredam, Interieur van de Nieuwe Kerk in Haarlem, 1653, Szépmüvészeti Múzeum, Boedapest.

 

In tegenstelling tot topmusea met vergelijkbare collecties Nederlandse meesters is die van het Hongaarse museum een onontdekte parel, aldus het Frans Hals Museum. Dankzij een ingrijpende verbouwing van het Hongaarse museum kreeg het Frans Hals Museum de kans om een aantal zeventiende-eeuwse schilderijen naar Nederland te halen.

Ter gelegenheid van het 350ste sterfjaar van Frans Hals komen twee portretten van zijn hand uit Boedapest naar ‘zijn’ museum. Ook zijn er in de tentoonstelling werken van enkele Haarlemse kunstenaars te zien, die tot nog toe niet vertegenwoordigd zijn in de collectie van het Frans Hals Museum, zoals Willem Buytewech en Dirck Bleker.

In de tentoonstelling ligt de nadruk op Haarlem als centrum van vernieuwing in de zeventiende-eeuwse schilderkunst. Toch is er het nodige werk te zien van kunstenaars uit andere plaatsen. Die schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters als Adriaen Coorte, Gerard Dou, Jan Brueghel en Anthony van Dyck werpen nieuw licht op de Haarlemse stukken.

Jan Steen – Het bordeel, ca. 1665-68, Szépmüvészeti Múzeum, Boedapest.
Jan Steen – Het bordeel, ca. 1665-68,
Szépmüvészeti Múzeum, Boedapest.

Een selectie van zeventiende-eeuwse Nederlandse tekeningen uit Boedapest completeert de tentoonstelling. Van enkele Haarlemse kunstenaars zijn geen schilderijen maar wel bijzondere tekeningen in de collectie in Boedapest te vinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor Jan de Bray, Hendrick Goltzius en Karel van Mander. Hun tekeningen zijn te zien naast die van Albert Cuyp, Paulus van Vianen en Rembrandt. De expositie bestaat in totaal uit 57 schilderijen en 27 tekeningen.

Hollandse meesters uit Boedapest – Topstukken uit het Szépmüvészeti Múzeum, 12 november 2016 t/m 12 februari 2017 in het Frans Hals Museum, Haarlem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share