Geen categorie

Kleding voor lichaam en ziel

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Expositie

Peniskokers, een kogelwerende jas en wanten van muskusratbont; zomaar enkele voorbeelden van kleding die het Zeeuws Museum momenteel toont. De expositie Bescherm mij! omvat etnografica, streekdracht en mode die dienen ter bescherming.

De tentoonstelling gaat in op de beschermende werking van kleding en accessoires. Ze kunnen beschermen tegen het klimaat maar ook tegen boze geesten en andere kwade invloeden van buitenaf. Het museum toont voorbeelden uit de hele wereld. Zoals een bontpakje van een Inuit te zien, regen- en rouwkleding, bloedkoralen, amuletten en een sjamanenmantel.

De uiteenlopende objecten worden gepresenteerd binnen drie thema’s: fysieke, sociale en spirituele bescherming. Het thema fysieke bescherming wordt geïllustreerd met onder meer gezondheidsondergoed van dr. Gustav Jaeger uit 1870 en een tiara in de vorm van een polohelm die Ted Noten in 2002 maakte voor toen nog prinses Máxima. Sociale bescherming gaat vooral in op kledingcodes die horen bij een bepaalde geloofs- of levensovertuiging. Een hoofddoekje van de Hema is een van de getoonde objecten binnen dit thema. En amuletten en kostuums en maskers die de identiteit (of ziel) afschermen horen bij het thema spirituele bescherming.

Bescherm mij! Kleding en accessoires voor lichaam en ziel, t/m 8 december in het Zeeuws Museum , Middelburg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share