Geen categorie

Expositie over de ‘weeskinderen’ van de VOC

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Expositie

De Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) was tussen 1602 en 1796 oppermachtig in de zeer lucratieve handel met de landen in de Indische Oceaan. Wat is er vier eeuwen later over van de contacten tussen de opvarenden van VOC-schepen en de inheemse bevolking? De Nederlandse fotograaf Geert Snoeijer geeft in een expositie in het Westfries Museum antwoord op deze en andere vragen.

In bijna twee eeuwen stuurde de eerste in zijn tijd grootste multinational ter wereld bijna 5.000 schepen uit naar diverse havens in heel Azië. De compagnie verhandelde in die periode zo’n 2,5 miljoen ton aan goederen en bood werk aan bijna een miljoen Europeanen. Overal in Azië ontstonden Nederlandse handelsposten. Niet altijd liep het goed af met de schepen die uitvoeren. Zo’n 650 schepen verdwenen door piraterij, brand of doordat ze aan de grond liepen.

Hoe verging het de overlevenden van de schepen die voor de kust van West-Australië schipbreuk leden? Legden ze contact met de inheemse bevolking? Geert Snoeijer was daar benieuwd naar en reisde bijna twee jaar lang langs de randen van het VOC-imperium, door Zuidelijk Afrika, West-Australië en naar het Indonesische eilandje Kisar in de Zuid-Molukken. Op zoek naar mensen voor wie het gedeeld verleden nog altijd onderdeel is van hun identiteit. Snoeijer noemt hen de ‘weeskinderen’ van de VOC.

Peidence Lawson, een Nhanda aboriginal. Foto: Geert Snoeijer.
Peidence Lawson, een Nhanda-aboriginal. Foto: Geert Snoeijer.

Het resultaat is een expositie op vier continenten én een boek. Het Westfries Museum is verantwoordelijk voor de Europese editie van de expositie Vêrlander – de weeskinderen van de VOC. Die bestaat uit dertig portretten van mensen wier voorouders op wat voor manier dan ook in contact kwamen met de Vereenigde Oostindische Compagnie. Dit feit blijkt tot op de dag van vandaag bepalend voor hun identiteit en plek in de lokale samenleving.

Vêrlander – de weeskinderen van de VOC, 17 december 2016 t/m 9 april 2017 in het Westfries Museum, Hoorn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share