Geen categorie

Kunsthal toont Haring

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Kunsthal Rotterdam presenteert komend najaar een grote tentoonstelling over de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (1958-1990). Keith Haring. The Political Line is de eerste expositie in Nederland die uitvoerig ingaat op de sociale en politieke aspecten van zijn werk.

Keith Haring Zonder titel, acryl op tarp (zeildoek), 289 x 365 cm, 1984 © Keith Haring Foundation. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam.
Keith Haring
Zonder titel, acryl op tarp (zeildoek), 289 x 365 cm, 1984 © Keith Haring Foundation.
Collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

 

Met zijn gewaagde, onmiskenbaar eigen stijl ontketende Keith Haring, een protegé van Andy Warhol, een revolutie in de kunst van de jaren tachtig. In New York, tijdens het conservatisme van Reagan, zag de openlijk homoseksuele kunstenaar het als zijn missie om door middel van zijn kunst maatschappelijke misstanden aan de kaak te stellen.

Hij nam stelling tegen de uitwassen van het kapitalisme en zette zich in voor nucleaire ontwapening, milieubescherming en gelijke rechten voor iedereen, ongeacht afkomst, huidskleur, religie of seksuele geaardheid. De expositie toont hoe toegewijd Haring daarin was.

Veel van de 120 getoonde kunstwerken werken zijn bruiklenen van de Keith Haring Foundation in New York. Ze worden aangevuld met belangrijke werken uit internationale musea en privécollecties. Ze geven een beeld van Harings gevarieerde oeuvre. Hij maakte krijttekeningen in de New Yorkse metro stations, grootschalige schilderijen op canvas en zeildoek, werk papier en sculpturen.

Keith Haring, Zonder titel, vinylverf op vinyltarp, 365,7 x 375,9 cm, 1982 © Keith Haring Foundation. Collectie Salama bint Hamdan Al Nahyan Stichting, Abu Dhabi.
Keith Haring, Zonder titel, vinylverf op vinyltarp, 365,7 x 375,9 cm, 1982 © Keith Haring Foundation. Collectie Salama bint Hamdan Al Nahyan Stichting, Abu Dhabi.

The Political Line is gebaseerd op de gelijknamige tentoonstelling in het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris en Le Centquatre (2013) en het Fine Arts Museum in San Francisco (2014, de Young Museum). Speciaal voor de Kunsthal is de tentoonstelling aangevuld met materiaal over Harings bezoeken aan Nederland.

Keith Haring. The Political Line, 20 september 2015 t/m 7 februari 2016 in Kunsthal Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share