Geen categorie

BBC vindt verloren gewaand topstuk Alma-Tadema

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Nieuws

Een verloren gewaand schilderij van de Nederlandse schilder Lourens (Lawrence) Alma-Tadema (1836-1912) is opgedoken in het BBC-televisieprogramma Antiques Roadshow. Het Fries Museum voegt het werk op de valreep toe aan de grote tentoonstelling over Alma-Tadema die het vanaf 1 oktober aan de kunstenaar wijdt.

Het portret toont de etser Leopold Löwenstam terwijl hij bezig is een werk van de schilder te reproduceren. De achterachterkleinzoon van Leopold Löwenstam nam het portret mee naar de opnames van het Britse taxatieprogramma. Het was in 1883 een huwelijkscadeau voor Löwenstam en zijn kersverse echtgenote. Het schilderij was in 1913 voor het laatst in het openbaar te zien.

Expert Rupert Maas noemde het een van de beste schilderijen die hij ooit zag in de Antiques Roadshow. “Het is zeer, zeer goed, en toont een andere, meer schilderkunstige kant van zijn werk dan de meisjes in toga’s zittend op de marmeren banken waarom hij bekend staat.”

 

Sir Lawrence Alma-Tadema, Portret van Leopold Löwenstam, de etser, 1883, olieverf op doek, particuliere collectie, wordt gehangen in het Fries Museum. Foto: Marchje Andringa.
Sir Lawrence Alma-Tadema, Portret van Leopold Löwenstam, de etser, 1883, olieverf op doek, particuliere collectie, wordt gehangen in het Fries Museum. Foto: Marchje Andringa.

 

Maas roemt het schilderij ook omdat het een van de weinige portretten van een etser aan het werk is. “Dit is een van de meest sprekende.”

“We zijn heel blij dat een portret van Leopold Löwenstam boven water is gekomen”, vertelt Marlies Stoter, conservator van het Fries Museum. “De etser was heel belangrijk voor Alma-Tadema.” De kunstenaar dankte zijn roem mede aan de prenten die Löwenstam naar zijn werk maakte.

Beide mannen verhuisden in het begin van de jaren 1870 vanuit Nederland naar Londen. Kort nadat ze elkaar leerden kennen, begonnen ze samen te werken. Löwenstam werd verliefd op Alice Search, de gouvernante van Alma-Tadema’s dochters, en trouwde met haar.

Het inmiddels gerestaureerde portret is een van de tachtig schilderijen die van over de hele wereld naar het Fries Museum komen. Wie benieuwd is naar de waarde van het werk moet morgenavond, zondag 25 september, om 21 uur afstemmen op BBC 1. Dan zendt die Britse omroep de betreffende aflevering van Antiques Roadshow uit.

Alma-Tadema – klassieke verleiding, 1 oktober 2016 t/m 7 februari 2017 in het Fries Museum, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share