Geen categorie

Vondelpark kleurt blauw

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

De 275 straatlantarens in het Vondelpark geven sinds gisteravond blauw licht en vormen samen zo het kunstwerk Blues Before Sunrise. De installatie van kunstenaar en filmmaker (Hunger en Shame) Steve McQueen is onderdeel van Temporary Stedelijk 3, een tijdelijk programma in de aanloop naar de heropening van het Stedelijk Museum in de tweede helft van dit jaar.

Steve McQueen, Blues Before Sunrise, Vondelpark Amsterdam. Foto: Ernst van Deursen.

McQueen (1969) gebruikt in dit project verlichting om de omgeving te veranderen, door het gebruikelijke warme witte licht te vervangen door een ingetogen kleur blauw. “Blues Before Sunrise verandert niet alleen onze perceptie van het Vondelpark, maar zet ook de dagelijkse routine van mensen in een ander licht en het verandert een openbare plek in een mooie en geheimzinnige ervaring”, vindt Ann Goldstein, directeur van het Stedelijk Museum.

De titel Blues Before Sunrise is afkomstig van een bluesklassieker uit 1934, geschreven door de Amerikaanse pianist Leroy Carr en uitgevoerd door de Amerikaanse gitarist en zanger Scrapper Blackwell. “De soul van dit kunstwerk komt rechtstreeks uit de blues”, aldus McQueen. “De blues grijpt je zoals geen andere muziek dat kan.”

Blues Before Sunrise is te zien tot en met 25 maart 2012 in het Vondelpark in Amsterdam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share