Geen categorie

Mauritshuis krijgt bloemetje cadeau

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Nieuws

Het Mauritshuis in Den Haag heropende precies twee jaar geleden na een verbouwing van evenzoveel jaar. Van Stichting Vrienden van het Mauritshuis kreeg het daarom een ‘bloemetje’. In de vorm van een bloemenstilleven van Jacob van Hulsdonck (1582–1647).

De stichting kocht Rozen in een glazen vaas uit omstreeks 1640 en gaf het in langdurig bruikleen. Het schilderij maakt sinds begin mei al deel uit van een tijdelijke bloemenpresentatie en was tot vandaag een bruikleen van een particulier.

De boeketten op de meeste zeventiende-eeuwse bloemstillevens bestaan uit veel verschillende soorten bloemen, maar de relatief onbekende Van Hulsdonck pakte het anders aan. Hij selecteerde voor dit kleine schilderij alleen rozen, waaronder linksboven een egelantier.

De stelen van de rozen die reeds tot volle bloem zijn gekomen, buigen onder het gewicht van hun toppen. Een roos rechtsboven is al volledig uitgebloeid. Het schilderij lijkt daardoor natuurlijker dan veel andere bloemstillevens.

Van Hulsdonck schilderde het met grote precisie geschilderd, van de waterdruppels op de bladeren tot en met de meikever rechtsvoor. Uit het bloemstuk blijkt dat Van Hulsdonck voortborduurde op het werk van andere bloemenschilders die vertegenwoordigd zijn in de collectie van het Mauritshuis, zoals Ambrosius Bosschaert de Oude (1573-1621) en Jan Brueghel de Oude (1568-1625).

Die twee stillevenspecialisten leerde de in Antwerpen geboren Van Hulsdonck kennen in Middelburg, waar hij opgroeide en het vak leerde. Mogelijk leidde Bosschaert hem zelfs op.

Jacob van Hulsdonck (1582-1647), Rozen in een glazen vaas, ca. 1640-1645, collectie Mauritshuis, Den Haag, verworven door Stichting Vrienden van het Mauritshuis, 2016.
Jacob van Hulsdonck (1582-1647), Rozen in een glazen vaas, ca. 1640-1645, collectie Mauritshuis, Den Haag, verworven door Stichting Vrienden van het Mauritshuis, 2016.

In de loop van zijn carrière ontwikkelde hij zich tot een vernieuwende schilder binnen het genre van de bloemstillevenschilderkunst. De overlappende bloemen en natuurlijke overgang tussen licht en schaduw in Rozen in een glazen vaas doen enigszins denken aan bloemstillevens uit de achttiende eeuw.

De Van Hulsdonck is alweer het derde bloemstilleven op rij dat zijn opwachting maakt in de collectie van het Mauritshuis. Eerder kreeg het van de vriendenstichting Narcissen, maagdenpalm en viooltjes in een kan van Ludger tom Ring II. En zelf kocht het dit jaar Vaas met bloemen in een stenen nis van Roelant Savery. De nieuwste aanwinst is nog tot en met 28 augustus te zien in in de bloemenpresentatie in zaal 13.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share