Geen categorie

Rijksmuseum presenteert eigen kookboek

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Nieuws

Het Rijksmuseum presenteert vandaag een kookboek waarin vijftig typisch Nederlandse ingrediënten centraal staan, zoals de aardappel en zeewier. 50 topchefs en meesterpatissiers uit het hele land bedachten in totaal 130 recepten. Afbeeldingen werken uit de museumcollectie illustreren de gerechten.

 

Pagina's uit het Rijksmuseum kookboek.
Pagina’s uit het Rijksmuseum kookboek.

 

Op initiatief van Wim Pijbes stelde Jonah Freud, culinair journaliste en eigenaar van De Kookboekenhandel in Amsterdam, het Rijksmuseum kookboek samen. Bij vijftig ingrediënten die de Nederlandse keuken definiëren verzamelde zij een origineel én een modern gerecht.

Zij nodigde vijftig Nederlandse koks en patissiers uit een eigen recept te vervaardigen, geïnspireerd op een van de ingrediënten. Gevestigde namen als Robert Kranenborg en Jonnie Boer deden een duit in het zakje, net als jonge aanstormende chef-koks, onder wie Jim de Jong en Benny Blisto.

Omslag.
Omslag.

Irma Boom ontwierp het kookboek. Zij liet het op een door haar samengesteld papiersoort drukken dat doet denken aan bakpapier. De ruim 900 afbeeldingen tonen stukken uit de collectie van het Rijksmuseum die getuigen van Nederlands culinaire historie en de vooraanstaande rol van eten en drinken in de kunst. Van fruit, zuivel en vis op stillevens tot bestek, serviesstukken en keukens uit de beroemde poppenhuizen.

Het Rijksmuseum kookboek kost € 45.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share