Geen categorie

Van Gogh Museum wijdt expositie aan ziekte Van Gogh

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Waarom sneed Vincent van Gogh een deel van zijn oor af, waaraan leed hij precies en waarom pleegde hij zelfmoord? Voor het eerst wijdt het Van Gogh Museum met een tentoonstelling aan Van Gogh en zijn ziekte: De waanzin nabij.

 

Paul Gauguin, Vincent van Gogh zonnebloemen schilderend, 1888.
Paul Gauguin, Vincent van Gogh zonnebloemen schilderend, 1888.

 

Zo’n 25 schilderijen en tekeningen uit de laatste anderhalf jaar van Van Goghs leven vertellen het verhaal van zijn strijd tegen zijn ziekte. Een ziekte die zich in december 1888 voor het eerst manifesteerde toen de kunstenaar een oorlel afsneed.

Het museum reconstrueert dit incident met getuigenissen en brieven. Enkele documenten uit het gemeentearchief van Arles geven inzicht in Van Goghs geestelijke toestand op dat moment en hoe zijn omgeving op hem reageerde. Zo zetten zijn buurtbewoners een handtekeningenactie op touw om hem te laten opsluiten en werd een gedwongen opname overwogen.

Schilderijen die hij direct na zijn terugkeer uit het ziekenhuis maakte, laten zien hoe hij zijn leven weer probeerde op te pakken. Een van die werken is het portret van zijn arts Félix Rey. Dit topstuk uit het Poesjkin Museum in Moskou is voor het eerst te zien in het Van Gogh Museum.

Uiteindelijk besloot Van Gogh zich vrijwillig te laten opnemen in de inrichting van Saint-Rémy. Schilderijen en tekeningen uit die periode illustreren hoe hij met zijn ziekte worstelde en het werk als enige houvast had om er niet aan onderdoor te gaan. Voorbeelden zijn De tuin van de inrichting en Het ommuurde korenveld na een storm, beide uit het Van Gogh Museum.

 

Vincent van Gogh, Boomwortels, olieverf op doek, juli 1890, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).
Vincent van Gogh, Boomwortels, olieverf op doek, juli 1890, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

 

Ten slotte belicht de expositie uitgebreid de omstandigheden van zijn dood, op 29 juli 1890 in Auvers-sur-Oise, uitgebreid belicht. Dit doet ze aan de hand van onder meer zijn laatste schilderij, Boomwortels.

Vincent van Gogh, Portret Dr Félix Rey, olieverf op doek, januari 1889, The State Pushkin Museum of Fine Arts, Moskou.
Vincent van Gogh, Portret Dr Félix Rey, olieverf op doek, januari 1889, The State Pushkin Museum of Fine Arts, Moskou.

Het Van Gogh Museum verwacht veel belangstelling voor deze tentoonstelling, want het verruimt tijdelijk de openingstijden. Het museum is van vrijdag 15 juli tot en met zondag 4 september dagelijks open van 9 tot 19 uur (elke vrijdag tot 22 uur en elke zaterdag tot 21 uur). Vanaf 5 tot en met 25 september is het museum dagelijks open van 9 tot 18 uur en op vrijdag tot 22 uur.

De waanzin nabij, 15 juli t/m 25 september in het Van Gogh Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share