Geen categorie

Museum Catharijneconvent maakt multimediatour naar aanleiding van jeugdfilm Storm

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

De nieuwe jeugdfilm Storm: Letters van Vuur draait sinds 19 januari in de bioscopen. Museum Catharijneconvent in Utrecht werkte als partner mee aan deze Nederlandse productie. Het ontwikkelde bijvoorbeeld een multimediatour voor kinderen.

Door: Evert-Jan Pol

In de film raakt de 12-jarige Storm in een spannend avontuur verzeild nadat zijn vader Klaas een nieuwe klus heeft aangenomen. Hij drukt in het geheim een verboden brief in zijn drukkerij. Als vader wordt betrapt, vlucht Storm met de brief, met de inquisitie op zijn hielen. Met behulp van weesmeisje Marieke probeert Storm zijn vader te redden van de brandstapel.

In de Storm Multimediatour wil het museum laten zien dat bijna alles in de film echt gebeurd is. De twee jonge hoofdrolspelers, Davy Gomez en Juna de Leeuw leiden de (jeugdige) bezoeker rond door de vaste collectie. Ze staan stil bij objecten uit de tijd waarin de film zich afspeelt: de Reformatie, dit jaar 500 jaar geleden.

Ook is er een speurtocht langs enkele stukken die passen binnen het thema van de film. Zoals een zestiende-eeuwse zilveren rozenkrans in een vitrine. De bijbehorende vragen luiden: “Wat denk je dat is? Wie gebruikt dit in de film?”

Laurentius de Neter?, Brede en smalle weg, ca. 1635, Museum Catharijneconvent, Utrecht. foto: Evert-Jan Pol.

Een ander object op de route is het vermoedelijk door vermoedelijk Laurentius de Neter gemaakte schilderij Brede en smalle weg. Ook hier horen vragen bij: “Wat denk je dat hier is afgebeeld? Past dit schilderij bij Storm of juist bij Marieke? Vertel in je eigen woorden wat je ziet.” De vragen stimuleren de kinderen na te denken over de kunstwerken die in de tour aan bod komen.

Storm in Museum Catharijneconvent from Museum Catharijneconvent on Vimeo.

De multimediatour is de eerste maanden gekoppeld aan de vaste opstelling en ‘verhuist’ per 22 september naar de tijdelijke tentoonstelling Luther. Die gaat over de monnik Maarten Luther, bekend van zijn 95 stellingen die hij aan de deur van de kerk in Wittenburg spijkerde. Hij sprak zich uit tegen de corrupte praktijken van de kerk, iets wat hem niet in dank werd afgenomen.

Thematisch ligt de expositie dichtbij de film en daarom zijn fragmenten uit Storm te zien. Ook toont het museum een origineel rekwisiet uit de film: een zetsel dat Storm heeft meegenomen uit de drukkerij van zijn vader.

De tentoonstelling Luther opent op 22 september en duurt tot en met 28 januari 2018. De Storm Multimediatour is binnenkort beschikbaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share