Geen categorie

Koning beschermheer expositie Rijksmuseum Twenthe

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

De tentoonstelling In het hart van de renaissance in Rijksmuseum Twenthe heeft de goedkeuring van twee staatshoofden. Vandaag werd bekend dat koning Willem-Alexander en de Italiaanse president, Sergio Mattarella, beiden beschermheer zijn. De expositie opent aanstaande zaterdag, 11 februari.

Rafaello Sanzio (Rafaël) 1483-1520), Christus de Verlosser zegent ons, ca. 1505-1506, olieverf op paneel, Pinacoteca Tosio Martinengo, Brescia.

Rijksmuseum Twenthe organiseert de tentoonstelling in samenwerking met de Pinacoteca Tosio Martinengo in Brescia. En toont daarin 45 topstukken uit de zestiende-eeuwse Italiaanse schilderkunst. Behalve werk van de beroemde schilders uit Rome en Venetië, omvat de expositie ook minder bekende schilderijen van meesters uit Noord-Italië. Voor het eerst is in Nederland een groep Noord-Italiaanse renaissanceschilderijen te zien.

Een blikvanger volgens het museum is een werk van Rafaël, van wiens hand in Nederlandse collecties geen enkel werk aanwezig is. Omstreeks 1505 beschilderde hij het kleine paneel met een aangrijpende voorstelling van een halffiguur van Christus.

Eind vorig jaar maakte het museum bekend dat het vroegste werk van Rafaël ook naar Enschede komt. De kunstenaar maakte dit portret van een engel in 1501, op achttienjarige leeftijd.

De Pinacoteca Tosio Martinengo levert het grootste deel van de werken. Dat museum is de komende jaren gesloten in verband met een verbouwing. Dat museum beschikt over een grote collectie werken van kunstenaars uit de Noord-Italiaanse renaissance. Daarom kan Rijksmuseum Twenthe ook stukken tonen van andere Italiaanse meesters, onder wie Giovanni Bellini, Titiaan en Tintoretto.

In het hart van de renaissance, 11 februari t/m 18 juni in Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share