Geen categorie

Noordbrabants Museum zoekt schilderij

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second
Hans van Hoek, Kimono met Sint-Antonius van Padua (1998-2000), locatie onbekend.

Het Noordbrabants Museum zoekt het schilderij Kimono met Sint-Antonius van Padua, van Hans van Hoek. Het wil het werk toevoegen aan de komende tentoonstelling over deze Brabantse kunstenaar. Tot op heden is niet bekend waar het monumentale werk zich bevindt en wie het in zijn bezit heeft. Waarschijnlijk is het nog wel in Nederland.

Van Hoek (1947) maakte het schilderij tussen 1998 en 2000. Het maakt deel uit van een serie kimono-schilderijen. Net als de overige werken uit die reeks is het werk groot van formaat. De afmeting is 256 bij 206 centimeter. Opvallend aan het werk is ook de met de hand gebeeldhouwde lijst.

De overzichtstentoonstelling Hans van Hoek. Kimono’s beslaat 35 jaar. De getoonde werken bevatten uiteenlopende symbolen en begrippen die in elkaar overvloeien en laten de groei zien van Van Hoeks godsbesef. De vroegste schilderijen bevatten veel rooms-katholieke symbolen, terwijl de latere werken getuigen van een meer universeel godsbesef.

Het overkoepelende thema is de kimono. Voor Van Hoek heeft dit ceremoniële kledingstuk uit Japan een diepere betekenis: een verbeelding van het kosmische lichaam. Het Noordbrabants Museum heeft al enkele van Van Hoeks schilderijen en wil met deze tentoonstelling zijn werk nadrukkelijk onder de aandacht brengen.

Degene die in het bezit is van het schilderij Kimono met Sint-Antonius van Padua, of informatie heeft over de locatie na 2000, kan contact opnemen met Hans November van het Noordbrabants Museum, via e-mail of telefonisch: (073) 6877 877.

Hans van Hoek. Kimono’s, 21 september 2019 t/m 19 januari 2020 in het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share