Geen categorie

Vier musea sturen topstukken op tournee

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Tien topstukken die musea dankzij de BankGiro Loterij konden aankopen, gaan komend najaar op tournee door Nederland. De kunstwerken van het Kröller-Müller Museum, Van Gogh Museum, Rijksmuseum en het Mauritshuis zijn steeds drie weken te zien in een ander museum.

Claude Monet, Molens bij Zaandam, 1871, Van Gogh Museum, Amsterdam.

Met de tournee willen de vier musea het belang van financiële steun bij aankopen aantonen. Dankzij de steun van de BankGiro Loterij en fondsen als de Vereniging Rembrandt, het VSBfonds, het Mondriaan Fonds en vriendenstichtingen kunnen musea belangrijke kunstwerken blijven aankopen. Het vierspan Kröller-Müller Museum, Van Gogh Museum, Rijksmuseum en Mauritshuis ontvangt gezamenlijk jaarlijks van de BankGiro Loterij een bedrag van rond 7,5 miljoen euro.

Rembrandt, Portret van een oude man, 1667, Mauritshuis, Den Haag.

Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij heeft het karakter van een pop-uptentoonstelling. De werken reizen naar zes verschillende musea in Nederland waar ze telkens drie weken te zien zijn. De presentatie start op 4 oktober in het Mauritshuis in Den Haag en reist daarna door naar het Fries Museum in Leeuwarden, TwentseWelle in Enschede, het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Daar eindigt de tour in maart 2018.

De selectie is gevarieerd, met behalve zeventiende-eeuwse schilderijen ook werk uit latere periodes. Zo toont het Rijksmuseum Jan Steens Adolf en Catharina Croeser, bekend als De burgemeester van Delft en zijn dochter De vierkante man van Karel Appel.

Het Van Gogh Museum is vertegenwoordigd met Molens bij Zaandam van Monet en het Kröller-Müller Museum stuurt de sculptuur Petite chouette van Picasso op reis. Uit de collectie van het Mauritshuis zijn Gezicht op kasteel Bentheim van Jacob van Ruisdael en Portret van een oude man van Rembrandt te zien.

Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij, 4 oktober 2017 t/m 25 maart 2018 in 6 musea

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share