Geen categorie

Rijksmuseum Twenthe koopt 9 bewegende kunstwerken

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Rijksmuseum Twenthe heeft negen kunstwerken uit de tentoonstelling Ik speel, dus ik ben aangekocht. De expositie waarin deze nieuwe aanwinsten te zien zijn, duurt nog tot en met 22 oktober.

Martens en Visser, Reflecting Holons, 2015, aankoop mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds.

Het gaat om werken van Zoro Feigl, Michel Martens & Jetske Visser, David Scheidler, Bert Schoeren, Peter Zegveld, Eibert Draisma en Christiaan Zwanikken. Deze kunstenaars hebben met elkaar gemeen dat ze kinetische installaties maken, zoals de negen aangekochte stukken.

Van Zoro Feigl verwierf het museum de installatie Hoop, een door een motor aangedreven stang met daaraan verschillende hoepels die heen-en-weer bewegen. Er gaat een bepaalde wetmatigheid schuil achter de beweging, maar deze is toch nooit helemaal te voorspellen. Dat geldt ook voor de door zonne-energie aangedreven mobiel van Bert Schoeren. Zijn Solar Mobile is het resultaat van een zoektocht naar onvoorspelbaarheid binnen bepaalde kaders.

Eibert Draisma, Robot Tic206D, 1997, aankoop mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds.

Van Peter Zegveld kocht het museum twee werken, waaronder Spookje. Op het eerste gezicht is dit niet meer dan een wit doekje aan de muur, maar na een druk op de rode knop verandert het in een dansend spookje. Kunstenaar Peter Zegveld zei over zijn eigen werk: “Ik vind heel veel dingen door te spelen, dan vind je dingen die je helemaal niet zocht”.

Ook van Christiaan Zwanikken verwierf het museum twee werken: Fallen Angel en The Twins. In het werk van Zwanikken speelt de techniek een grote rol. Hij beschouwt zijn werk niet alleen als een artistiek experiment, maar evengoed als een technologisch experiment.

De Enschedese kunstenaar David Scheidler, van wie het museum de installatie TL-FX kocht, heeft ook veel interesse in techniek. Hij is altijd op zoek naar de ‘storing’. Wat gebeurt er als een apparaat niet werkt zoals het hoort te werken en wat kan je daarmee?

Van het duo Michiel Martens en Jetske Visser kocht het museum drie Reflecting HOLONS. Ze lijken nog het meest op draaiende zeepbellen, maar zijn in feite ronddraaiende led-strips. En dankzij Eibert Draisma is Rijksmuseum Twenthe nu ook de trotse eigenaar van een echte robot, de Tic206D.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share