Geen categorie

Musea in Gebaren krijgt landelijk vervolg

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Musea in Gebaren krijgt een landelijke uitbreiding. Het project startte in maart 2016 in acht Amsterdamse musea. Het initiatief van Foam Fotografiemuseum Amsterdam en Wat Telt! leidt dove en slechthorende jongeren op tot museumdocent. De deelnemers kregen een interne opleiding tot ‘Dove museumgids’ en gingen daarna als professioneel rondleider aan het werk in een van de deelnemende Amsterdamse musea.

Rondleiding in gebarentaal in Foam © Daniël Lewensztain.

Behalve Foam deden ook filmmuseum EYE, Hermitage Amsterdam, het Joods Cultureel Kwartier, het Van Gogh Museum, De Nieuwe Kerk, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Tropenmuseum mee aan het project. Ze startten met rondleidingen en workshops in gebarentaal en creëerden werkplekken voor dove museumdocenten.

In 2016 en 2017 namen bijna 1000 dove mensen deel aan de programma’s van Musea in Gebaren en ook de Facebookpagina had al snel na de oprichting ruim 1000 volgers. Samantha Fles, dove rondleider in Foam: “Ik krijg veel enthousiaste reacties van dove bezoekers”, vertelt Samantha Fles, die rondleidingen geeft in Foam. “Ze zijn erg blij dat ze nu kunnen kiezen uit een breed aanbod aan rondleidingen in gebarentaal in diverse musea.”

Vanwege het grote succes krijgt Musea in Gebaren nu een landelijk vervolg. In september gaat een nieuw traject van start waarbij nieuwe museumgidsen worden opgeleid voor musea in andere plaatsen.

Roos Wattel vindt dat heel belangrijk. Samen met haar eveneens dove zus Martine richtte zij de organisatie Wat Telt! op, die een brug wil slaan tussen de maatschappij en doven en slechthorenden. Samen met Foam nam het bedrijf het initiatief tot Musea in Gebaren. “Rondleidingen in gebarentaal bieden een meerwaarde aan de beleving van het museum voor een doof persoon. Dove mensen kunnen nu eindelijk ontspannen musea naar keuze bezoeken en alles voor honderd procent begrijpen.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share