Geen categorie

Kunstcentrum Witte de With verandert naam

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Witte de With verandert zijn naam. Dat maakte het Rotterdamse centrum voor hedendaagse kunst vandaag bekend op zijn website. Het wil af van de huidige naam, die verwijst naar marineofficier Witte Corneliszoon de With (1599-1658).

Witte de With Center for Contemporary Art, 2014. Foto: Bob Goedewaagen.

Het besluit is waarschijnlijk een reactie op een open brief die een groep kunstenaars in juni richtte aan het centrum. Die nam het centrum kwalijk dat het nog steeds de naam draagt van een vertegenwoordiger van de VOC, een organisatie die zich schuldig heeft gemaakt aan gewelddadig kolonialisme. Witte de With zelf was als korporaal in 1618 actief betrokken bij de verwoesting van de Indonesische stad Jakarta.

Abraham van Westerveldt, Witte Corneliszoon de With.

“In het licht van recente nationale en globale ontwikkelingen zijn we tot de conclusie gekomen dat de verwijzing naar Witte Corneliszoon de With in onze naam en de implicaties daarvan in conflict zijn met de waarden waar wij als instituut voor hedendaagse kunst en cultuur voor staan”, aldus Kees Weeda, voorzitter van de Raad van Toezicht van het kunstcentrum.

“Naar aanleiding van het project Cinema Olanda: Platform dat deze zomer plaatsvond in Witte de With zijn wij recent begonnen de oorsprong van onze naam te onderzoeken. Het besluit van de Raad van Toezicht is een noodzakelijke en belangrijke stap in het onder ogen zien van een blinde vlek in onze geschiedenis als instituut en in ons zelfbewustzijn.” Witte de With maakt de nieuwe naam begin volgend jaar bekend.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share