Geen categorie

Reservoir aan beelden

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Found Footage: Cinema Exposed heet de openingstentoonstelling van EYE, het nieuwe filmmuseum aan het IJ in Amsterdam Noord. De expositie en het parallel lopende filmprogramma laten zien hoe kunstenaars en filmmakers gebruikmaken van het reservoir aan beelden dat te vinden is in filmarchieven, op internet, tv en dvd. Dit gevonden beeld dient als ruwe grondstof voor nieuwe werken.

Christoph Girardet & Matthias Müller; Kristall, 2006, 35mm / DVD loop, color, sound, 14'30", installation view: Bozar, Brussels, 2007. Foto: Mikaël Falke.

In de tentoonstelling is op een oppervlak van 1200 vierkante meter een vijftiental kunstwerken en installaties te zien. Het geheel laat zich het best omschrijven als een landschap van loshangende projectieschermen, monitoren, flatscreens en 16mm-projecties waarbij de ratelende projector deel uitmaakt van het werk. Found Footage begint bij de Amerikaanse filmmaker Bruce Conner (1933-2008), die eind jaren vijftig al films maakte zonder zelf de camera ter hand te nemen.

Later zouden nog meer filmmakers en kunstenaars zich laten inspireren door archiefbeeld. Douglas Gordon (1966) en Matthias Müller (1961) zijn bijvoorbeeld bekend om hun toe-eigening van opnamen uit bekende speelfilms. En het Italiaanse duo Gianikian/Ricci Lucchi (1942) gebruikt fragmenten uit de vroege, stille cinema en herschikt en vertraagt ze en kleurt ze bij.

Speciaal voor de tentoonstelling ontwierpen Aernout Mik (1962) en Christoph Girardet (1966) installaties, waarvoor ze putten uit de EYE-collectie. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag, Met behulp van een computerprogramma mogen ze een remix maken van bestaande filmfragmenten.

Found Footage: Cinema Exposed, t/m 3 juni in EYE, Amsterdam Noord. In aanvulling op de tentoonstelling is in Cinema 4 een doorlopend filmprogramma te zien met werk van onder anderen Harun Farocki (1944), Phil Solomon (1954), Martin Arnold (1959) en Deimantas Narkevicius (1964). De data en tijden waarop de  het filmprogramma wordt vertoond, wijken af van de openingstijden van de expositie. Kijk hiervoor op de site van het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share