Geen categorie

Wandschilderingen na 84 jaar terug in Kasteel Nijenhuis

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Na 84 jaar keert een vroeg achttiende-eeuwse serie van zes wandschilderingen terug naar Kasteel het Nijenhuis in Wijhe. De gebroeders Augustinus en Mattheus Terwesten verbeeldden op de enorme doeken de mythe van Dido en Aeneas.

Zaalfoto met de Terwestens. Foto: Kasteel het Nijenhuis.

Van Mattheus, in zijn tijd een belangrijk kunstenaar, waren geen wandschilderingen meer aanwezig in Nederland. Met steun van de Vereniging Rembrandt en de BankGiro Loterij kon Museum de Fundatie de serie aankopen. Vanaf 24 februari 2018 wordt het eerste gerestaureerde doek hangt sinds 24 februari, samen met een niet-gerestaureerd werk in Kasteel het Nijenhuis, onderdeel van de Fundatie. De overige werken krijgen daar na restauratie ook een plek.

Augustinus en Mattheus Terwesten, Dido op de troon met bedienden, na restauratie. Foto: Kasteel Nijenhuis.

Tot 2016 hing de Terwesten-serie in een landhuis in Kent. De particuliere eigenaar wilde de werken laten veilen bij Christie’s in Londen. Het veilinghuis zocht contact met Museum de Fundatie omdat op de achterzijde van een aantal van de werken staat dat ze afkomstig zijn uit Kasteel Nijenhuis.

En dat klopte: de zes ‘behangsels’ hingen tot 1934 in het Overijsselse kasteel, gelegen tussen de plaatsen Heino en Wijhe. Ze komen voor op De voorloopige lijst der Nederlandsche monumenten in 1923 met de vermelding dat ze ‘overgebracht zijn uit een huis te ’s Gravenhage’. In een veilingcatalogus uit 1934 staat de serie beschreven als “Kamerbeschildering door Aug. Terwesten, bestaande uit 6 paneelen met voorstellingen uit de geschiedenis van Aeneas en Dido”.

De werken zijn dus niet speciaal voor het kasteel gemaakt. Het was in die tijd vrij gangbaar om dergelijke schilderijen, nadat ze een bepaalde periode ergens gehangen hadden, over te plaatsen naar een ander interieur.

Op grond van signering en stilistische kenmerken is vastgesteld dat de werken geschilderd zijn door Mattheus Terwesten (1670-1757) en diens oudere broer Augustinus Terwesten (1649-1711).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share