Geen categorie

Rijksmuseum toont gewaagde Van Honthorst

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Nieuws

Het Rijksmuseum heeft een schilderij van de zeventiende-eeuwse Nederlandse schilder Gerard van Honthorst in langdurig bruikleen gekregen. Sater en nimf uit 1623 hangt in de Eregalerij.

 

Gerard van Honthorst (1592-1656), Sater en nimf, 1623, bruikleen Broere Charitable Foundation.
Gerard van Honthorst (1592-1656), Sater en nimf, 1623, bruikleen Broere Charitable Foundation.

 

Het komt uit de collectie van de Broere Charitable Foundation waarvan het Rijksmuseum sinds 2012 meerdere werken toont. “Het frivole onderwerp van dit schilderij laat een andere kant van de 17de eeuw zien, één die tot nu toe nog weinig vertegenwoordigd is in het Rijksmuseum”, aldus Taco Dibbits, directeur Collecties van het Rijksmuseum.

De Utrechtse schilder Gerard van Honthorst was internationaal de meest succesvolle Nederlandse kunstenaar uit de zeventiende eeuw. Hij werkte voor koningen, kerken en hoogwaardigheidsbekleders in Italië, Engeland en Denemarken. Dankzij zijn vroege, donkere nachttaferelen in navolging van de beroemde Italiaanse schilder Caravaggio wordt hij gerekend tot de zogenaamde Utrechtse Caravaggisten.

Het schilderij Sater en nimf is een van de werken die Van Honthorst (1592-1656) kort na terugkomst uit Italië maakte. Hij schilderde een lachende sater, symbool van wellust, die voorover leunt naar een halfnaakte nimf, terwijl hij teder haar gezicht aanraakt. Op haar beurt trekt zij zacht aan zijn sik. Beiden zijn in zichtbare staat van opwinding, die Honthorst in detail schildert: van zijn gezwollen tepel tot de blosjes op haar gezicht. De voorstelling was zeer gedurfd binnen de zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst.

Broere Charitable Foundation verwierf Sater en nimf uit de vermaarde verzameling van de Graf von Schönborn in het Duitse Pommersfelden. Het schilderij was al in de vroege achttiende eeuw beroemd, mede door de kopie die ervan werd gemaakt op Meissen porselein. Het schilderij is het zesde kunstwerk dat het Rijksmuseum in langdurig bruikleen ontvangt van de stichting.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share