Geen categorie

Na de Schotten komen de Maya’s naar Assen

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Nieuws

Het Drents Museum staat nu nog in het teken van Schotten (The Glasgow Boys), maar daarna komen de Maya’s. De grote internationale archeologische tentoonstelling Maya’s – Heersers van het Regenwoud richt vanaf 28 februari de schijnwerpers op dit volk.

 

Rollout van een vaas met 4 krijgers, 600 - 900 na Christus, keramiek, collectie Fundación La Ruta Maya, Guatemala.
Rollout van een vaas met 4 krijgers, 600 – 900 na Christus, keramiek, collectie Fundación La Ruta Maya, Guatemala.

 

Hoe kon de Mayabevolking in grote steden midden in het onherbergzame en gevaarlijke regenwoud overleven? Dat is de centrale vraag in de tentoonstelling, die alle lagen van de Mayasamenleving belicht. Zoals de machtige koningen met hun pracht en praal, maar ook de boeren zonder wie de grote monumentale steden nooit tot ontwikkeling zouden zijn gekomen. Maïs speelt daarin een belangrijke rol en was voor de Maya’s van levensbelang.

Met die maïscyclus als rode draad – zaaien, groeien, oogsten en wedergeboorte – komen uiteenlopende aspecten van de Mayacultuur aan bod. Zoals het leven aan het hof van de koning, de kalenders en de geheimzinnige godenwereld. De tentoonstelling focust vooral op de schatten uit de periode 200 tot 900 na Christus. Veel objecten die vanuit Midden-Amerika naar Assen komen, waren nog nooit eerder in Europa te zien.

Volgens het Drents Museum toont de expositie een “unieke mix van objecten”. Van sieraden van jade en schelpen tot bijzonder gedetailleerde beeldhouwwerken van kalksteen. Als hoogtepunten noemt het een reusachtig beeld van een kruipende Mayakrijger die een jaguarmasker draagt én een jademasker waarmee een Mayakoning werd begraven. Jade was één van de meest kostbare goederen van de Maya’s.

Masker gemaakt van jade, obsidiaan en schelpen, 500 - 800 na Christus, jade, collectie Fundación La Ruta Maya, Guatemala.
Masker gemaakt van jade, obsidiaan en schelpen, 500 – 800 na Christus, jade, collectie Fundación La Ruta Maya, Guatemala.

Het Drents Museum werkt voor de tentoonstelling nauw samen met het Historisches Museum der Pfalz Speyer. Daar reist de expositie na Assen heen.

De tentoonstelling Maya’s – Heersers van het Regenwoud past in de serie van internationale archeologietentoonstellingen, waarmee het Drents Museum zich profileert. Eerder oogstte het als succes met onder meer Het Terracotta Leger van Xi’an (2008) en Mummies (2014).

Maya’s – Heersers van het Regenwoud, 28 februari t/m 4 september 2016 in het Drents Museum, Assen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share