Geen categorie

Expositie Mauritshuis levert New Yorks museum bezoekersrecord op

0 0
Read Time:2 Minute, 25 Second

Carel Fabritius (1622-1654), Het puttertje, 1654, collectie Mauritshuis, Den Haag.

Nieuws

Lange rijen stonden de afgelopen maanden voor de ingang van The Frick Collection in New York. Met wachttijden van soms wel twee uur. Reden was de aanwezigheid van Het meisje met de parel, Het puttertje en andere beroemde bewoners van het Mauritshuis in Den Haag. De tentoonstelling Vermeer, Rembrandt, and Hals groeide uit tot de best bezochte expositie uit de geschiedenis van het New Yorkse museum.

Het exacte bezoekersaantal is nog niet bekend, maar een woordvoerster laat desgevraagd weten dat het vermoedelijk tussen de 230.000 en 235.000 zal liggen. Ze noemt dit opmerkelijk, want gemiddeld trekt The Frick Collection in een heel jaar zo’n 300.000 bezoekers. “Het is uitzonderlijk dat een dergelijk aantal in drie maanden wordt gehaald.” De expositie was te zien van 22 oktober tot en met 19 januari.

Het vorige record stond op naam van de tentoonstelling Renoir, Impressionism, and Full-Length Painting. Deze werd in 2012 door 126.000 mensen bezocht. Ook het bezoekersrecord op één dag werd dankzij de Mauritshuis-expositie gebroken. Dit gebeurde afgelopen vrijdag, toen het museum overdag 5.000 gasten over de vloer kreeg.

De woordvoerster vertelt ook dat het ledenaantal de afgelopen drie maanden is verdrievoudigd. “En de opbrengst uit verkopen in onze winkel lag eveneens drie keer zo hoog dan normaal gedurende een populaire winterexpositie.” Voor de eerste keer in zijn geschiedenis richtte het museum een tweede winkel in, speciaal voor de Mauritshuis-expositie.

Het succes is voor een groot deel te danken aan Het meisje met de parel, die een zaal zoor zichzelf had. Het schilderij van Johannes Vermeer wordt ook wel de Nederlandse Mona Lisa genoemd. Maar ook Het puttertje van Carel Fabritius trok veel aandachtige blikken. Wellicht had het gelijknamige boek van Donna Tartt daar een aandeel in. In Amerika verscheen dat boek op de openingsdag van de expositie. Op Twitter liet The Frick Collection weten dat de schrijfster zelf zowel een van de eerste als een van de laatste bezoekers aan de tentoonstelling was.

De speciale museumwinkel. Foto: The Frick Collection, New York.

The Frick Collection was het eindpunt van de Amerikaanse tournee van een selectie uit de Mauritshuiscollectie. Vanwege een grootscheepse renovatie van het Haagse museum zijn de topstukken tijdelijk elders te zien. De meeste zijn ondergebracht in Gemeentemuseum Den Haag, maar een kleiner deel reist over de wereld. De werken waren eerder in Japan een groot succes. In de Verenigde Staten deden ze vóór New York het Fine Arts Museum of San Francisco en het High Museum of Art in Atlanta aan. De wereldtournee wordt afgesloten in Italië, waar een selectie van 8 februari tot 25 mei is te zien in het Palazzo Fava in Bologna. Het Mauritshuis heropent op 27 juni.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share