Geen categorie

Bijbelverhalen in de Lage Landen

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Expositie

Museum Catharijneconvent in Utrecht laat vanaf 8 februari zien hoe de Bijbel ingebed is in de kunst en cultuur van de Lage Landen. De Bijbelverhalen op de getoonde schilderijen spelen zich af in Hollandse en Vlaamse dorpen en steden.

Pieter Brueghel de Jonge, Volkstelling te Bethlehem, ca. 1607, olieverf op paneel, Bonnefantenmuseum Maastricht. Foto: Peter Cox.

Kunstenaars als Jan Steen, Pieter Brueghel en Ferdinand Bol gebruikten in de zestiende en zeventiende eeuw de eigen omgeving als decor voor het weergeven van Bijbelse geschiedenissen. De verloren zoon wordt gevonden in een Hollandse kroeg, de volkstelling vindt plaats in een besneeuwd Vlaams dorp en Jezus bezoekt Marta en Maria in een zeventiende-eeuwse keuken. De schilderijen van de oude meesters verbeelden niet alleen verhalen uit de Bijbel, maar geven ook een indruk van het leven in de Lage Landen.

Voor het eerst brengt het museum een tentoonstelling over Hollandse en Vlaamse meesters die hun vertrouwde omgeving gebruiken voor het weergeven van bekende en minder bekende Bijbelse verhalen. De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Bijbelgenootschap, dat dit jaar zijn 200-jarig jubileum viert.

Thuis in de Bijbel – Oude meesters, grote verhalen, 8 februari t/m 10 augustus in Museum Catharijneconvent, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share