Geen categorie

Beatrix Ruf nieuwe directeur Stedelijk Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Nieuws

Beatrix Ruf (1960) wordt de nieuwe artistiek directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dat heeft het museum vandaag bekendgemaakt. Ze volgt Ann Goldstein op, die per 1 december 2013 afscheid nam.

De Duitse Ruf staat de afgelopen vijftien jaar bekend als één van de meest invloedrijke figuren in de internationale kunstwereld. Het Amerikaanse tijdschrift Art Review plaatst haar al jaren in de hoogste regionen van de Power Top 100. In 2013 stond ze op plek 7.

Beatrix Ruf. Foto: Robin de Puy.

Sinds 2001 is ze directeur van Kunsthalle Zürich. Zij nam daar in 2003 het initiatief voor een groot renovatie- en uitbreidingsproject dat tussen 2011 en 2012 gerealiseerd werd. Ook ontwikkelde ze er een onderscheidend tentoonstellingsprogramma van solopresentaties afgewisseld met groepstentoonstellingen. Veel jonge talenten kregen daar hun eerste museale presentaties. Ook besteedde ze aandacht aan vele belangrijke, maar minder zichtbare of ‘vergeten’ kunstenaars. Dat Ruf het experiment niet schuwt, blijkt uit de vele ambitieuze nieuwe installaties die kunstenaars op haar uitnodiging produceerden.

Beatrix Ruf zegt vereerd en geroerd te zijn dat ze benoemd is als artistiek directeur. “De uitdagende en toonaangevende tentoonstellingen, zowel de hedendaagse als de kunsthistorische, en de wereldberoemde collectie moderne en hedendaagse kunst en vormgeving, waren altijd een voorbeeld en een baken voor mijn eigen werken en denken, en een leidraad in de discussies met kunstenaars en collega’s. Ik vind het geweldig om voor dit unieke instituut aan de slag te gaan, met dit team en deze collectie.”

Ruf is per direct betrokken bij het Stedelijk Museum, maar treedt pas per 1 november fulltime in dienst. Samen met algemeen directeur Karin van Gilst zal ze de directie vormen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share