Geen categorie

In een museum wachten op de trein

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

Recensie

Wachten op de trein is niet ieders favoriete bezigheid, zeker niet als het ook nog regent. In geval van nattigheid is daar gelukkig altijd de droge wachtruimte en die op perron 11/12 van station Utrecht Centraal is tijdelijk nog een museum ook, ingericht door voetballer Soufiane Touzani.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Help van supporter van de Zuid-Afrikaanse voetbalclub Orlando Pirates.

Het minimuseum is onderdeel van het project Museum van, waarmee het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde verborgen stukken uit hun collecties onder de aandacht willen brengen. Samen vormen ze het Nationaal Museum van Wereldculturen, dat ruim 375.000 objecten en gebruiksvoorwerpen uit de hele wereld beheert. Het merendeel hiervan is bijna nooit te zien, maar ligt opgeslagen in het ondergrondse depot.

Dat is natuurlijk zonde, vinden ook de drie musea. Daarom mochten vijf bekende Nederlanders grasduinen in het depot en vervolgens een minimuseum inrichten. Vier gastconservatoren kregen daarvoor een wachtruimte op een station tot hun beschikking. De vijfde, tv-kok Yvette van Boven, sluit het project af met haar selectie in het Tropenmuseum.

Presentatrice Floortje Dessing trapte af met een museum op station Leiden, met als onderwerp Oceanië. Zanger Kenny B volgde met een aan muziek gewijd museum op station Arnhem.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Hanetsuki-slaghout.
Model van een lucha libre-arena.

De vijf gelegenheidsmuseumdirecteuren kozen ieder een onderwerp dat dicht bij hen staat. Soufiane Touzani ging bijvoorbeeld voor sport. Hoewel voetbal aan bod komt, richt het minimuseum zich vooral op sporten die hier niet of minder bekend zijn. Een met een vrouwenportret versierd slaghout, dat doet denken aan een cricketbat, laat de bezoeker voorzichtig kennismaken met hanetsuki, een soort badminton dat Japanse vrouwen traditioneel met Nieuwjaar spelen.

Vervaarlijke maskers in een andere vitrine nemen de wachtende reiziger mee naar Mexico, waar de show-worstelvorm lucha libre enorm populair is. Een ring op schaal, met daarin miniworstelaars, geeft een indruk van het schouwspel.

De kleine, maar boeiende expositie maakt het wachten op de trein iets aangenamer. En geeft bovendien een indruk van de rijkdom in het depot van de drie volkenkundige musea. Depottentoonstellingen zijn bijna altijd interessant en het laagdrempelige karakter geeft deze reizende variant van het Nationaal Museum van Wereldculturen nog iets extra’s. De expositie komt naar de mensen toe en is nog gratis ook.

Museum van Soufiane, t/m 24 september op perron 11/112 van station Utrecht Centraal

Museum van Filemon (Wesselink) is open van 28 september t/m 22 oktober op station Zwolle. Museum van Yvette (van Boven) opent op 25 oktober in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share