Geen categorie

Gestolen schilderij na bijna 50 jaar terug in museum

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Een portret van Maurits van Oranje uit 1607 is weer terug in Museum Rotterdam. Het door Michiel Jansz. van Mierevelt gemaakte schilderij werd in 1970 gestolen uit het museum. Landelijke en Rotterdamse eenheden van het team kunst- en antiekcriminaliteit van de politie speelden een doorslaggevende rol in de terugkeer.

“Je rekent er niet meer op dat na zoveel jaar een gestolen kunstwerk nog terugkeert”, aldus Paul van de Laar, directeur van Museum Rotterdam. “Grote blijdschap overheerst en veel lof voor de inzet van de politie.”

Museum Rotterdam kocht het schilderij in 1960 bij een Rotterdamse kunsthandelaar. Tien jaar later verdween het uit een van de museumzalen van het toenmalige Historisch Museum Rotterdam in het Schielandshuis. Het portret was spoorloos, totdat het dit voorjaar opdook bij het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg.

Michiel Jansz. van Mierevelt, Portret van Maurits van Oranje, 1607, Museum Rotterdam.

Het veilinghuis had het schilderij niet als een originele zeventiende-eeuwse Van Mierevelt herkend. Museum Rotterdam kreeg een dag voordat het schilderij onder de hamer een tip, waarop het veilinghuis het schilderij direct introk. Het museum schakelde het speciale politieteam kunst- en antiekcriminaliteit in, dat contact opnam met de inbrenger. Onderzoek wees uit dat die niets te maken had met de diefstal. Hij was bovendien bereid het schilderij tegen vindersloon aan het museum over te dragen. Inmiddels is door onderzoekers bevestigd dat het schilderij een echte Van Mierevelt is.

Het schilderij is een borststuk van Maurits dat is afgeleid van een kniestuk waarop de stadhouder als bevelhebber is afgebeeld. Op dat stuk draagt hij een verguld en versierd harnas en heeft hij een commandostaf in de hand. Op het schilderij van Museum Rotterdam draagt Maurits een eenvoudiger harnas. Op beide portretten is een oranjerode sjerp over zijn rechterschouder gedrapeerd.

Michiel van Mierevelt (1566-1641) was in zijn tijd de productiefste en succesvolste portretschilder van de Noordelijke Nederlanden. Samen met zijn leerlingen vervaardigde hij duizenden portretten. Van Mierevelt was de hofschilder van de Oranjes en ook prominenten als Hugo de Groot, Johan van Oldenbarnevelt, P.C. Hooft, Jacob Cats en Constantijn Huygens lieten zich door hem portretteren.

Zijn nu weer opgedoken portret van Maurits van Oranje is op 20 en 21 oktober te zien in Museum Rotterdam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share