Geen categorie

Bevlogen verzamelaar

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Harm Kamerlingh Onnes vlnr - De keizer van Amerika (1958) - Aap (1973) - Eendenkan (1972).

Twee jaar na het overlijden van de bekende keramiekverzamelaar Jacob van Achterbergh (1928-2009) presenteert Keramiekmuseum Princessehof een selectie uit zijn collectie. De verzameling omvat vazen, beelden en andere keramische kunstwerken.

Jacob van Achterbergh kocht zijn eerste kunstwerk in 1959. In de afgelopen vijftig jaar verzamelde hij ruim 1300 moderne keramische objecten van een groot aantal Nederlandse kunstenaars. Als publicist en inspirator heeft Jacob van Achterbergh een belangrijke bijdrage geleverd aan de bekendheid van deze kunstenaars.

Uit zijn verzameling blijkt de opmerkelijke diversiteit aan stijlen die de Nederlandse keramiek in de twintigste eeuw heeft voortgebracht. Een belangrijke ontwikkeling in de geschiedenis van de moderne keramiek is de oprichting van de experimentele afdeling van De Porceleyne Fles te Delft, waar jonge keramisten konden experimenteren met materialen en technieken. Enkele van deze werken zijn nu te zien in het Princessehof.

Na het overlijden van Van Achterbergh bracht de Stichting van Achterbergh-Domhof al zijn moderne stukken bij elkaar voor een eenmalige presentatie, waaruit een aantal Nederlands musea een keuze heeft gemaakt. Het Princessehof selecteerde ruim 200 objecten uit de periode 1940-2000, waarin veertig Nederlandse keramisten vertegenwoordigd zijn, onder wie Harm Kamerlingh Onnes, Lies Cosijn, Jan van der Vaart en Babs Haenen. Deze collectie is door de Stichting van Achterbergh-Domhof in langdurig bruikleen gegeven aan het museum.

J.W.N. van Achterbergh, t/m 15 januari 2012 in Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share