Geen categorie

Rampen in beelden

0 0
Read Time:59 Second

Het Tropenmuseum toont dramatische, imposante foto’s van de Indonesische fotograaf Oscar Motuloh (1959). Hij reisde langs rampgebieden in zijn land. Hij toont met zijn foto’s onder meer de gevolgen van de tsunami, de aardbeving in Centraal-Java en de modderstromen in Oost-Java.

Foto: Oscar Motuloh.

In haast abstracte zwart-wit beelden toont hij de leegte na de ramp. De mens is opvallend afwezig, het cultuurlandschap is desolaat en vernietigd. De geabstraheerde foto’s tonen de toeschouwer een universele en tijdloze ramp. Oscar Motuloh fotografeerde in Indonesië, maar de foto’s hadden eigenlijk overal genomen kunnen worden.

“Terwijl ik de foto’s maakte, was ik getuige van de meedogenloosheid van de natuur”, vertelt Oscar Motuloh. “De beelden bieden een bezoeker van het Tropenmuseum de mogelijkheid te reflecteren op universele natuurrampen. Wanneer je de beelden bekijkt, voel je je even als een overlevende na een ramp: je overziet de destructie. De ramp komt angstvallig dichtbij, je kunt er niet omheen.”

Soulscape Road t/m 20 november in het Tropenmuseum, Amsterdam. Er is ook een webexpositie, met muziek die de foto’s nog indrukwekkender maken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share