Geen categorie

Kunst gaat in therapie

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Nieuws

Een kunstwerk is soms ook net een mens, met de nodige problemen. Kunstenaar Emmeline de Mooij laat in het Centraal Museum in Utrecht daarom vijf kunstwerken uit diens collectie in therapie gaan.

 

Een kunstwerk in therapie bij Emmeline de Mooij.
Een kunstwerk in therapie bij Emmeline de Mooij.

 

De performance Kunst in Therapie bestaat uit vijf afzonderlijke therapiesessies waarin telkens één kunstwerk in therapie gaat. Bezoekers mogen bij de sessies aanwezig zijn als publiek. Met de performance brengt De Mooij de kijker dichter bij de essentie van een kunstwerk en geeft ze ook andere manieren om naar het kunstwerk te kijken.

De Mooij (1978) heeft vijf verschillende kunstwerken geselecteerd, van schilderij tot conceptuele installatie. De werken koos ze op basis van de “psychologische potentie” van de werken: roepen ze genoeg psychologische associaties op? De kunstwerken gaan elk ‘in gesprek’ met een andere therapeut.

De Lion Cachet Kamer, een zaal in het museum, doet dienst als de spreekkamer. De sessies vinden plaats op de zondagmiddagen 20 december, 3, 17 en 31 januari en 14 februari. Wanneer er geen performance plaatsvindt, is in deze zaal een videovertoning te zien van de tot dan toe uitgevoerde therapiesessies.

De werken die bij de therapeut op de divan plaatsnemen zijn Maria met Kind van Hendrick Bloemaert, een titelloze installatie van Jessica Stockholder, Carel Willinks Landschap onder Regenlucht, Stoel van Jan van de Pavert en Hofsleep of Manteau de Cour. Elke sessie begint om 15 uur en duurt dertig minuten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share