Geen categorie

Deens museum toont schilderijen zonder lijst

0 0
Read Time:51 Second

Nieuws / Expositie

De nieuwste tentoonstelling van de Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen heet Maleri, ofwel schilderij. Het thema is daardoor direct duidelijk. Het museum toont de werken zonder enige opsmuk: lijstloos hangen ze aan de muren.

 

Zaaloverzicht. Foto: Ny Carlsberg Glyptotek, Kopenhagen.
Zaaloverzicht. Foto: Ny Carlsberg Glyptotek, Kopenhagen.

 

De schilderijen waar het om gaat, veelal gemaakt in eind negentiende-eeuws Frankrijk, dragen vaak opvallende gouden lijsten, die aandacht opeisen. Door ze te ‘bevrijden’ krijgen de schilderijen de volledige belangstelling van de bezoeker. Ontdaan van hun omlijsting laten de werken van kunstenaars als Van Gogh, Cézanne, Degas, Sisley, Manet en Monet “nieuwe en onverwachte kwaliteiten” zien, aldus het museum.

Op de tweede verdieping zien dingen er heel anders uit. Daar hangt een selectie uit de eigen collectie Franse kunst. Op een manier die in de negentiende eeuw gebruikelijk was in Franse salons: van vloer tot aan het plafond. En ditmaal wel gewoon in de lijst.

Maleri, t/m 3 maart 2016 in de Ny Carlsberg Glyptotek, Kopenhagen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share