Geen categorie

Den Haag tweede museumstad na Amsterdam

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Nieuws

Gemeentemuseum Den Haag en het Mauritshuis hebben allebei een goed jaar achter de rug. Samen trokken deze Haagse musea ruim 1 miljoen bezoekers. Daarmee zijn ze de best bezochte musea buiten Amsterdam. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS en regionale omroepen.

 

Eerste museumnacht in vernieuwde Mauritshuis. Foto: Michael Kooren.
Eerste museumnacht in het vernieuwde Mauritshuis. Foto: Michael Kooren.

 

Het Gemeentemuseum ontving 584.000 bezoekers en de teller van het Mauritshuis staat op 500.000. Het museum spreekt van het ‘Rothko-effect’. “We hebben tijdens Mark Rothko veel nieuwe bezoekers mogen verwelkomen”, aldus directeur Benno Tempel. “Zij maakten voor het eerst kennis met ons museum en programma. Het afgelopen jaar kwamen daarom ook veel bezoekers naar Anton Corbijn, Holland op z’n mooist, Kleur ontketend en Ode aan de Nederlandse mode.”

Volgens het Mauritshuis dankt het zijn succes aan het ‘openingseffect’. Het museum heropende eind juni 2014 na een twee jaar durende renovatie. In de tweede helft van dat jaar kwamen er 330.000 bezoekers over de vernieuwde vloer. Vermoedelijk werkte dit effect ook in 2015 door en gaf het samen met succesvolle tentoonstellingen (zoals The Frick Collection) een impuls aan de bezoekersaantallen, denkt het museum. Vóór de verbouwing ontving het Mauritshuis in een goed jaar 250.000 bezoekers.

In het Mauritshuis loopt nu nog de tentoonstelling Hollandse Zelfportretten – Selfies uit de Gouden Eeuw. In het najaar van 2016 staat er een tentoonstelling op het programma met zeventiende-eeuwse Hollandse schilderijen uit de Engelse koninklijke verzamelingen. Het Gemeentemuseum oogst momenteel veel succes met Kleur ontketend. Volgend komt jaar komt het met onder meer een expositie over Karel Appel.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share