Geen categorie

Drents Museum krijgt 35 zelfportretten

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Nieuws

Het Drents Museum heeft 35 zelfportretten gekregen. Het gaat om portretten van met name noordelijke figuratieve kunstenaars die in de afgelopen vijftien jaar zijn verzameld door Jan-Geert de Boer uit Hoogeveen.

Jasper Oostland, Selfie, acryl op doek, 2005, collectie Drents Museum, Assen.

 

De zogenoemde De Hooghe Kamer-collectie omvat onder meer zelfportretten van Pieter Pander, Jan van Loon, Thijs Jansen, Kik Zeiler en Sam Drukker. “Het komt niet vaak voor dat een dergelijke schenking zich aandient”, aldus Annabelle Birnie, directeur van het museum. “De collectie is zichtbaar met liefde, smaak en vooral veel geduld verzameld.”

De portretten sluiten goed aan op de collectie van het museum. Van een groot deel van de kunstenaars bezat het museum namelijk al meerdere werken. En zes van de kunstenaars van wie werk is geschonken, exposeerden er al eens.

Kik Zeiler, Smile, olieverf op doek, 2001, collectie Drents Museum, Assen.

In 1999 was Jan-Geert de Boer medeoprichter van De Hooghe Kamer, een platform om in contact te komen met hedendaagse figuratieve kunst en kunstenaars door middel van zogenoemde kunstproeverijen en diverse kunstpublicaties. In 2005 volgde ter ere van het vijfjarig bestaan een jubileumtentoonstelling in het Drents Museum, waar 65 beeldend kunstenaars hun werk toonden.

De kunststichting heeft ruim tien jaar bestaan. De Boer vindt het belangrijk dat dankzij deze schenking een groter publiek van de collectie kan genieten. “Ik ben vereerd dat de collectie zelfportretten een plaats krijgt in het Drents Museum, dat voor mij het museum is waar de figuratie het best wordt getoond.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share