Geen categorie

Rijksmuseum koopt dodenmasker Han van Meegeren

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Nieuws

Het Rijksmuseum heeft de collectie uitgebreid met een opmerkelijk stuk: het gipsen dodenmasker van Han van Meegeren verworven. Van Meegeren (1889-1947) werd na de Tweede Wereldoorlog wereldberoemd als meestervervalser van werken van Johannes Vermeer (1632-1675).

Dodenmasker van Han van Meegeren, collectie Rijksmuseum.

De grootste ’triomf’ van Van Meegeren was de verkoop van een valse Emmaüsgangers van ‘Vermeer’ aan het Museum Boijmans van Beuningen in 1938 voor 1,2 miljoen gulden. Hij vervalste ook werken van Gouden Eeuw-schilders als Frans Hals, Gerard ter Borch en Pieter de Hooch. Kort na zijn proces in 1947, waarbij hij werd veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf, overleed Van Meegeren aan een hartstilstand in de Amsterdamse Valeriuskliniek.

Hoewel Van Meegeren strafrechtelijk werd veroordeeld, viel hem ook de nodige bewondering ten deel. In 1946 verscheen reeds een geromantiseerde biografie. Hij werd verdacht van collaboratie maar het feit dat hij aan de topnazi Hermann Goering een valse Vermeer had verkocht, kon ook worden uitgelegd als een heldendaad. Zijn vervalsingen werden door sommigen ook gezien als een daad van rebellie tegen de gevestigde kunstwereld. Het dodenmasker dat in een schilderspalet met kwasten is gevat, is illustratief voor de heldenverering die Van Meegeren in de jaren ‘50 ten deel viel.

Van het dodenmasker zijn slechts enkele exemplaren bekend. Het Rijksmuseum bezat al enkele ‘zeventiende-eeuwse’ schilderijen van Van Meegeren en de bewijsstukken die gebruikt zijn in het strafproces tegen de vervalser.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share