Geen categorie

Aangeboden: religieuze voorwerpen

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Nieuws

Museum Catharijneconvent in Utrecht lanceert het platform Vraag en Aanbod Religieuze Voorwerpen. Hierop wordt voor objecten afkomstig uit gesloten kerken en kloosters een nieuwe bestemming gezocht. Volgens het museum is dit platform van groot belang in een tijd waarin ruim twee kerken per week noodgedwongen hun deuren sluiten.

Naar verwachting worden hierdoor 150.000 tot 250.000 religieuze voorwerpen (waaronder kelken, schilderijen, beelden, kazuifels en kandelaren) overbodig. Museum Catharijneconvent zet zich in om deze religieuze voorwerpen de aandacht te geven die ze verdienen. Het museum speelt vanaf nu een actieve rol bij het vinden van nieuwe bestemmingen.

Houten kruisbeeld.

Het religieuze landschap in Nederland verandert sterk door de toenemende secularisatie. De massale sluiting van kerken en kloosters heeft gevolgen voor alle Nederlanders. Want wat gebeurt er met deze gebouwen, die zo kenmerkend zijn voor het landschap? En wat te doen met de religieuze voorwerpen uit deze kerken en kloosters?

Met het platform Vraag en Aanbod Religieuze Voorwerpen geeft het museum de eigenaren een hulpmiddel om actief hun voorwerpen te herplaatsen. De website is niet voor particulieren, alleen kerkelijke aanbieders en vragers van religieuze voorwerpen kunnen elkaar vinden via het platform. De eigenaren worden op deze manier direct betrokken bij de herbestemming van cultureel erfgoed.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share