Geen categorie

Het Westfriese rariteitenkabinet

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Expositie

Een deel van het Westfries Museum in Hoorn is tijdelijk een groot rariteitenkabinet. De presentatie De Westfriese Wonderkamers is gebaseerd op het zeventiende-eeuwse cabinet van vreemdigheden van Enkhuizer stadsdokter Bernardus van den Broecke.

Onder wetenschappers en hoogwaardigheidsbekleders was het in de zestiende en zeventiende eeuw een goed gebruik om een verzameling aan te leggen waarin de rijkdom en de diversiteit van de natuur en de menselijke cultuur werd getoond. Met name vreemde en exotische voorwerpen waren bij deze verzamelaars erg in trek. Daarom heet een dergelijke collectie ook wel een rariteitenkabinet’.

De verzameling van Van den Broecke, beter bekend onder zijn Latiijnse naam Bernardus Paludanus, was rond 1600 in heel Europa beroemd. Van heinde en ver kwamen wetenschappers, vorsten en bisschoppen naar zijn bomvolle huis om zich te vergapen aan zijn enorme collectie gesteenten, mineralen, schelpen, exotische dieren en voorwerpen van vreemde volkeren. Die had Paludanus zelf op één van zijn vele reizen verzameld, of werden voor hem meegenomen door zeelui uit Enkhuizen.

De versie in het Westfries Museum bevat objecten die de stadsdokter ook in zijn verzameling had, maar toont ook ‘vreemde’ voorwerpen die hij nooit heeft kunnen hebben. Zoals de sabel van de veldwachter van Hensbroek en het motorpak van coureur Wil Hartog. Het eigentijdse rariteitenkabinet is volgens het museum samengesteld met een vette knipoog naar het fenomeen uit de Gouden Eeuw. Dit kabinet richt zich niet op exotische dingen, maar op alles wat maar met West-Friesland te maken heeft.

Opmerkelijk is de brief van een zeventiende-eeuwse zeeman die als slaaf gevangen werd gehouden door een zeerover in Marokko. Alle voorwerpen vertellen mooie, ontroerende en soms ook wonderbaarlijke verhalen over West-Friesland. Verhalen die ook te beluisteren zijn.

De Westfriese Wonderkamers, t/m 7 december in het Westfries Museum, Hoorn

In de Boterhal, eveneens in Hoorn is t/m 19 oktober de expositie het Kunstkabinet te zien, met werk zes hedendaagse kunstenaars, die ieder heel eigen kijk hebben op het fenomeen rariteiten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share